- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Načelnik Generalštaba Rusije: Ruski „Kindžali“ nepobedivi za ukrajinski PVO

© Sputnik / Andreй Stanavov / Uđi u bazu fotografijaLovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Ruske hiperzvučne rakete „Kindžal“ pokazale su se kao nepobedive za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov.
„Avijacioni raketni kompleks 'Kindžal' pokazao je visoku efikasnost i neranjivost kada je reč o protivvazduhoplovnim sistemima koji su postavljeni u Ukrajini“, naglasio je Gerasimov.
General je na brifingu za strane vojne atašee istakao da je hiperzvučno oružje prvi put upotrebljeno tokom specijalne vojne operacije.

Ukrajinski vojno-industrijski kompleks je paralizovan

Prema njegovim rečima, borbena dejstva u okviru ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini imaju veoma žestok karakter od samog početka, a dužina fronta u Ukrajini sada je 815 kilometara.
„U ovom trenutku linija borbenog kontakta je dugačka 815 kilometara. Ako se uzme u obzir povećanje borbenih mogućnosti vojske situacija na liniji fronta je stabilizovana, osnovni napori naše vojske su usmereni na završetak oslobađanja teritorije Donjecke Narodne Republike“, naglasio je Gerasimov.
Prema njegovim rečima, ruske visokoprecizne rakete dalekog dometa su tokom specijalne vojne operacije oborile više od 1.300 ključno važnih objekata u Ukrajini, što je omogućilo suštinsko smanjenje borbenog potencijala ukrajinske armije i paralizovalo ukrajinski vojno-industrijski kompleks.
Gerasimov je dodao da je ruska avijacija već uništila 11.000 jedinica ukrajinskog naoružanja, izvodeći oko 150 letova dnevno.
On je, takođe, istakao da su ruski raketni napadi paralizovali rad ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, kao i da su ruske udarne bespilotne letelice od početka specijalne vojne operacije uništile više od 600 ukrajinskih objekata.
General je podsetio na to da je tokom aktivnih ofanzivnih dejstava ruskih snaga oslobođena Luganska Narodna Republika, da je s minimalnim gubicima oslobođen Marijupolj, te da je uspostavljena potpuna kontrola nad azovskom obalom, kao i nad teritorijama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
On je, međutim, dodao da ukrajinska vojska, bez obzira na znatne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, nastavlja da pruža aktivan otpor, zahvaljujući svestranoj vojnoj podršci SAD i njihovih saveznika.

SAD posmatraju NATO kao svoj instrument

Gerasimov je upozorio na to da je Zapad od početka specijalne vojne operacije Ukrajini isporučio više od 350 tenkova, 700 artiljerijskih sistema, 100 višecevnih raketnih bacača, 30 helikoptera, najmanje 5.000 bespilotnih letelica.
On je dodao da SAD i njihovi saveznici od početka specijalne vojne operacije dosledno povećavaju obim vojne pomoći Kijevu kako bi produžile trajanje sukoba, te da je ukupna vojna pomoć Ukrajini do sada gotovo 100 milijardi dolara, a da najviše isporuka stiže iz SAD, Velike Britanije, Poljske i Rumunije.
Prema njegovim rečima, dejstva NATO-a povećavaju napetost i smanjuju nivo bezbednosti na liniji kontakta s Rusijom.
„SAD posmatraju Severnoatlantsku alijansu kao jedan od instrumenata zaštite upravo američkih interesa u globalnim razmerama, na štetu bezbednosti evropskih zemalja. Praktični koraci za što bržu integraciju Švedske i Finske u Alijansu svedoče o tome da, pod izmišljenom pretnjom iz Rusije, Vašington teži tome da maksimalno približi blok NATO-a našim granicama time što privlači nove satelite. Dejstva Severnoatlantske alijanse toliko povećavaju napetost i smanjuju nivo bezbednosti upravo na liniji kontakta Rusija-NATO“, upozorio je Gerasimov.

Zajednički odgovor Rusije i Kine vojnoj ekspanziji SAD u regionu

General je, takođe, govorio o zajedničkim mornaričkim vežbama, vazdušnim patrolama i drugim zajedničkim vojnim manevrima Rusije i Kine, ističući da je to odgovor dve zemlje na agresivno povećavanje vojnog potencijala SAD u regionu.
„Praktična realizacija strateškog partnerstva s Kinom su rusko-kineske morske i vazdušne patrole u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i vežbe i obuka. Cilj takvih aktivnosti jeste povećanje borbene usklađenosti armija i snaga dveju zemalja i sposobnosti da se suprotstave novim izazovima i pretnjama“, istakao je Gerasimov.
General je istakao da je ta saradnja logična reakcija na agresivno povećavanje vojnog potencijala SAD u regionu.
„Istovremeno, ne nameravamo da, sledeći primer Vašingtona, stvaramo u regionu nikakve saveze i nove linije podele. Vežbe izvodimo u strogom skladu s međunarodnim pravom“, naglasio je general.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala