- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta sve može ruski „Avangard“ za koji NATO nema „protivotrov“

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Avangard"
Raketni sistem Avangard - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
Pratite nas
Ruski strateški raketni sistem Avangard sa hipersoničnom krstarećom bojevom glavom, kako kažu za Sputnjik vojni eksperti, moćno je i visokoprecizno oružje za koje NATO nema „protivotrov“. Ovaj sistem je u stanju da za samo nekoliko minuta uništi neprijateljsku infrastrukturu, vojne objekte i komandne centre.
Kako je saopštio komandant Raketnih snaga strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev, drugi puk hipersoničnih raketa Avangard stupio je na borbeno dežurstvo u Rusiji 17. decembra.
Tačno na rođendan raketnih snaga (17. decembra), na borbeno dežurstvo u Jasnjensku jedinicu stupio je još jedan raketni puk – sistem Avangard, izjavio je Karakajev za televiziju „Zvezda“.

Šta sve može ruski „Avangard“

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, ruski hipersonični raketni sistem Avangard je u stanju da ispali raketu koja razvija brzinu od oko 27 maha, što je oko 33.000 kilometara na sat.
„Ovaj sistem koristi raketu UR 100. U bliskoj budućnosti nju će zameniti raketa Sarmat. Što se tiče Avangarda, on funkcioniše tako da ispaljeni projektil ulazi u određenu putanju orbite, odvaja se od hipersoničnog bojevog bloka i bez motora, zahvaljujući velikoj brzini i kinetičkoj energiji, kreće se ka cilju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Što se tiče spoljašnjeg izgleda Avangarda, Knutov objašnjava da je ceo ovaj sistem prekriven plazmom.
„Bojeva glava Avangarda tokom leta podseća na meteorit.To je zbog činjenice da plazma apsorbuje elektromagnetno zračenje. Dakle, svi zemaljski radari koji se nalaze u zemljama NATO ne mogu je primetiti. Plazma potpuno apsorbuje zračenje koje dolazi sa protivničkih radara“, konstatuje sagovornik.
Što se tiče upotrebe Avangarda, prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, ovaj hipersonični raketni sistem namenjen je za uništavanje neprijateljske infrastrukture, vojnih objekata i komandnih centara. Međutim, Avangard se koristi i da odgovori na eventualnu agresiju neprijateljskih zemalja.
„Ovaj sistem se koristi za uzvratni udar, a u tom slučaju mete mogu biti vojna i civilna infrastruktura zemalja-agresora“, objašnjava sagovornik.
Na pitanje koliko vremena Avangardu treba da stigne do neke od neprijateljskih zemalja u slučaju njihovog napada, Leonkov kaže da je ovom sistemu potrebno svega nekoliko minuta.
„Do Sjedinjenih Američkih Država, na primer, trebalo bi oko petnaest minuta, a do Velike Britanije samo pet“, objašnjava naš sagovornik.

Za njega niko nema „protivotrov“

Prema rečima Knutova, nijedna zemlja nema „protivotrov“ za ruski Avangard.
„Nijedna zemlja, ni zemlje NATO, ni Sjedinjene Američke Države nemaju „protivotrov“ za Avangard. Što se tiče Amerikanaca, oni nemaju oružje protiv „Kinžala“ i „Cirkona“, a kamoli „Avangarda“. Ovaj sistem neprijatelj neće moći da obori i uništi ni za petnaest, a možda ni za dvadeset godina. Ovo je prilično ozbiljno oružje“, naglašava naš sagovornik.
Na pitanje zbog čega drugi puk hipersoničnih raketa Avangard stupa na borbeno dežurstvo u Rusiji, Knutov objašnjava da ovim potezom ruska država demonstrira moć i upozorava Sjedinjene Američke Države i NATO da borbena dejstva ne šire van teritorije Ukrajine.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je još u decembru 2019. saopštilo da je prvi raketni puk sa Avangardom stavljen na borbeno dežurstvo kod Orenburga.
Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama koje se nalaze na borbenoj dužnosti ili su u stanju visoke pripravnosti. U Oružanim snagama Rusije nalaze se avionski sistem Kinžal sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa Cirkon prolazi državna testiranja, a postoje i strateške rakete sa hipersoničnim blokom Avangard.
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
RUSIJA
Najmoćnija ruska raketa može nositi nekoliko hiperzvučnih bojevih blokova „Avangard“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala