- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Konačni“ obračun Novaka i Nadala – ko će doživeti pomračenje u „gradu svetlosti“?

© FILIPPO MONTEFORTENovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Posle vesti da Novak Đoković ne može da uđe u Sjedinjene Američke Države i igra na Indijan Velsu i Majamiju, srpski as okreće se sezoni na šljaci. Za taj deo sezone sprema se i ranjeni „kralj šljake“ Rafael Nadal, a jubilarni 60. susret Srbina i Španca potencijalno bi mogao da se dogodi na Rolan Garosu.
„Kada bih voleo da igram sa Nadalom? Rolan Garos, finale“, glasio je odgovor Novaka Đokovića na pitanje gde bi voleo da sa svojim najvećim rivalom odigra jubilarni 60. meč.
Najbolji reket sveta nema sumnju da Nadal ima istu želju, a taj susret bio bi od velike važnosti ne samo za Srbina i Španca već i za istoriju belog sporta.
Ko bi mogao da pobedi ne može ni da se nasluti, ali ono što je dobro poznato je da se i Novak i Rafa već sada spremaju za taj potencijalni susret. Đokoviću je stigao odgovor iz Sjedinjenih Američkih Država da ne može da igra na Indijan Velsu i Majamiju, dok Nadal nije u mogućnosti da se takmiči zbog povrede.
Srbin i Španac potvrdili su da se sada okreću pripremama na šljaci, a obojici je krajnji cilj Rolan Garos. Isto tako obojica vrlo dobro znaju da su u „gradu svetlosti“ jedan drugom najveće pomračenje kada se nađu sa suprotne strane terena.

„Za mene je najvažnije da budem zdrav, kada igram na šljaci imam osećaj da mogu da se takmičim i borim za krajnji cilj, što je za sada Rolan Garos“, rekao je Nadal kada je otkrio da zbog povrede ne može da igra u Indijan Velsu i Majamiju.

Đoković i Nadal trenutno imaju po 22 Grend slem trofeja, a prvi sledeći najveći turnir je upravo Rolan Garos gde bi jedan od njih mogao da preuzme vođstvo u možda i najvažnijoj kategoriji za trku najvećeg tenisera svih vremena.
Zbog toga bi susret u Parizu bio od istorijskog značaja, jer bi vrlo lako mogao da postane jedan od presudnih mečeva ukoliko pobedi Novak.
Srpski as u daleko je većoj prednosti na svim ostalim Grend slemovima, zbog čega bi Nadal teško mogao da dođe do trofeja na Vimbldonu i US Openu, što znači da ukoliko Novak osvoji Rolan Garos ima šansu da „pobegne“ Rafi za čak nekoliko trofeja.
Prvi reket sveta u Parizu nije u prednosti kada su brojke u pitanju.
Od 59 mečeva Novak i Rafa odigrali su 28 na šljaci, a čak 20 puta slavio je Nadal. Na Rolan Garosu sastali su se deset puta, a Novak je Španca savladao dva, dok je sva tri finalna obračuna dobio „kralj šljake“.
Zbog tih brojeva i baš zbog toga što je Nadal ponosni kralj te podloge Novakova pobeda bila bi jedna od, ako ne i najznačajnija u karijeri. Srpski as ne krije koliko to želi i koliko su njegove misli već sada usmerene na kraj maja kada počinje Otvoreno prvenstvo Francuske.
„Da li postoji mogućnost da pobedite Nadala na njegovoj omiljenoj podlozi? Da li jedva čekate taj meč“, glasilo je pitanje novinara upućeno Novaku tokom turnira u Dubaiju. Srpski as je kroz osmeh potom uputio brutalno iskren odgovor.

„Moj prijatelju, da to nije mogućnost ja se ne bih bavio tenisom“, nasmejao se Novak koji u svojoj glavi kao da već vizualizuje Pariz, šljaku, Nadala i pobednički urlik.

Tenisku bajku u Parizu pokvariće samo činjenica da bi srpski i španski as vrlo lako mogli da se nađu na istoj strani žreba što znači da bi jedan protiv drugog igrali pre finala.
Nadal će pasti na ATP listi, dok Novak ima u planu da igra na Mastersima i ostalim turnirima pred Rolan Garos što znači da će ostati u samom vrhu. Španac će se vratiti na Mastersu u Monte Karlu i potom će igrati u Barseloni, ali će na putu stajati i mladi Karlos Alkaras koji je izuzetno motivisan posle osvajanja trofeja u Indijan Velsu.
Posle 59 međusobnih duela Novak i Rafa otvorili su sve karte. Pobeda u 60. meču i to na omiljenom terenu „Bika sa Majorke“ može da zapečati njihovo rivalstvo, ili ga još malo produži jer ako Rafa pobedi biće izjednačeni sa po 30 pobeda.
Novak je jasno rekao da je njegov najveći rival ujedno i najveći favorit na Rolan Garosu, ali ne postoji činjenica koja bi više od te mogla da probudi onog istinskog lava u srpskom teniseru.
„Tri najveća prioriteta za mene do kraja ove godine su Rolan Garos, Vimbldon i US Open. Uradiću sve što je u mojojo mogućnosti da izgradim formu kako bi ona dostigla vrhunac u Parizu. Jasno je da je Nadalj kraj šljake i da je na toj podlozi glavni favorit, bez ikakve sumnje“, rekao je Novak.
Novak dobro zna da Nadalove priče o povredi ne smeju da ga opuste i dozvole mu da na teren izađe sa stavom da će ga lako savladati. Novak zna da je Nadal tokom celog prošlogodišnjeg Rolan Garosa jedva stajao na nogama, a potom osvojio trofej.
Sa druge strane, Nadal zna da njegovu titulu kralja može da preuzme jedino srpski teniski car i zato tom meču neće pristupiti sa stavom da mu Novak na šljaci ne može ništa. Nadal takođe zna da je priča o tome kako mu je Rodžer Federer najveći rival priča za javnost, a da to zvanje zapravo pripada Novaku koji je ipak pomrsio konce i njemu i Švajcarcu.
Ne postoji činjenica koju Novak i Rafa ne znaju jedan o drugom. Ne postoji ni previše vremena da se još dokazuju jedan drugom, a ne postoji ni većeg susreta od njihovog u gradu svetlosti.
Sumnje nema, ove teniske sezone sve oči će biti uprte u sudar dvojice titana, a u tom meču niko neće imati prednost. Ni statistika, ni navijanje, ni forma, ni povrede, u tom meču ništa od navedenog ne igra ulogu. Samo Novak i Rafa sami na terenu oči u oči za prestiž, čast i istoriju.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport u kojoj je tema bio pad Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste.
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SPORT
Đoković otkrio ciljeve, pa Amerikancima dao odgovor kom se nisu nadali
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SPORT
Dušan je srušio „Terminatora“ i priznao: „Pomislio sam, evo ga – vratiće se“
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Srbi silni na startu Majamija – Dušan poslao kući legendarnog Britanca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala