Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Igra ispod radara - Zapad i Priština bi da izaberu „svoje Srbe“

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBadnje jutro na severu Kosova
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Insistiranje Prištine da održi vanredne lokalne izbore u četiri srpske opštine na severu Kosova bez učešća reprezentativnih političkih predstavnika Srba na KiM nisu u skladu sa procesom pregovora o sporazumu o normalizaciji, smatra politički analitičar Perko Marković.
Rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova istekao je u sredu u 16 sati, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini. Srpska lista nije prijavila kandidate, jer je najavila bojkot ovih izbora pošto nisu ispunjeni njeni zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici kosovske specijalne policije povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije.

Nezakoniti i nelegalni izbori

Može li biti izbora na severu Kosova bez izbornog favorita?
Politički analitičar i ekspert za pitanja Kosova i Metohije Perko Marković smatra da je ove izbore nemoguće održati a i da se ipak održe bili bi nezakoniti, te zato smatra da će biti odloženi.
„Međunarodna zajednice bez obzira na sve neće trpeti ovako očiglednu provokaciju od strane režima Prištine. Dakle, u procesu pregovora o normalizaciji odnosa i ovom evropskom predlogu koji je trenutno na stolu oni pokušavaju da na ovaj način prave problem, što bi moglo da se tumači kao povlačenje jednostranog poteza koji nije u duhu pomenutog sporazuma,“ uveren je naš sagovornik.
Dakle, ukoliko Priština želi da bude ozbiljna i da formira ZSO, dodaje Marković, morala bi da ima i relevantne političke predstavnike srpske zajednice na izborima i da te iste prihvati.
„Pokazalo se ovim postupkom da legitimne predstavnike Srba ne žele da prihvate i da žele da nametnu svoju političku elitu te da na taj način obesmisle i eventualno formiranje ZSO. Ali uveren sam da im to neće proći,“ ocenjuje Marković.

Zna se ko je predstavnik Srba

Naš sagovornik takođe primećuje da neke članice međunarodnog establišmenta igraju igru „ispod radara“ kako je ocenio izjavu za medije koju je dao zamenika šefa nemačke ambasade u Beogradu „da bez izbora na severu nema ni ZSO“.
„Nemačka diplomatija je pokazala da apsolutno nema nikakvog sluha za bilo kakve srpske argumente tako da ne bih dalje zalazio u izjavu nemačkog predstavnika, ali svima treba da bude jasno da oni koji ceo proces opstruiraju su u stvari u Prištini, i da Priština želi da nametne svoje, kako smatra, "politički ispravne" kandidate, „svoje Srbe“, iako oni ne prezentuju Srbe na KIM. A mi to nećemo i ne smemo da dozvolimo,“ zaključuje Marković.
Inače, na pomenutim izborima osim predstavnika najvećih partija koje okupljaju Albance, za gradonačelnika Leposavića se kandidovao Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba, a za gradonačelnicu Zvečana nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.
Rok za prijavu istekao je u sredu, a izbori bi trebalo da se održe 23. aprila.

Moguće ponovno odlaganje

Vanredne izbore za četiri opštine na severu Kosova Priština je raspisala posle ostavke četiri srpska gradonačelnika sa severa iz redova Srpske liste iz tih opština – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.
Tada su svoje pozicije napustili i zaposleni Srbi u kosovskom pravosuđu, administraciji, policiji, carini.
U međuvremenu su vanredni lokalni izbori raspisani prvobitno za 18. decembar 2022.godine, ali su desetak dana kasnije pre održavanja na zahtev međunarodne odloženi a potom zakazani za 23. april.
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
SRBIJA
Priština otkrila pravi cilj: Nasilni prevrat u srpskim opštinama
Žandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Hoće li Kurti nelegalnim izborima uspeti da uvede aparthejd na sever Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala