Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoće li Kurti nelegalnim izborima uspeti da uvede aparthejd na sever Kosova

© Sputnik / Dejan SimićŽandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici
Žandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Ako Amerika ne natera Aljbina Kurtija da odustane od izbora na severu Kosova može doći ne samo do sukoba, već bi tim činom, u kome ne učestvuje 90 odsto Srba, doveo na vlast albanske faktore u čisto srpsku sredinu čime bi se uveo aparthejd na severu Kosova, upozorava Zoran Anđelković.
Posle incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer je poručio da su SAD zabrinute i da za održavanje izbora na severu Kosova trenutno ne postoje uslovi, jer je „bezbednost građana prioritet“.

Uvođenje aparthejda na sever Kosova

Slična poruka stigla je i iz Evropske unije ali i od nekih albanskih političkih subjekata iz Prištine.
Međutim, Aljbin Kurti, tzv. premijer Kosova, koji je i raspisao izbore za gradonačelnike opština sa srpskom većinom na severu Kosova 18 . a potom za 25. decembar i izbore za SO Zvečan i Leposavić izgleda da nema nameru da odustane.
Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, smatra da zapadne sile moraju jasnije i glasnije da Kurtiju saopšte kao što su to uradili povodom tablica, da to ne može da uradi jer će proizvesti haos.
„I naravno da treba da povuče odluku o raspisivanju izbora. Ovde se ne radi o izborima na kojima neće da učestvuje jedna politička partija koja ima određeni broj glasača, već je reč o tome da Srbi neće da učestvuju kojih na severu Kosova i Metohije ima 97 odsto,“ podseća Anđelković.

Namerno izazivanje haosa

Kada imate takvu situaciju, gde više od devedeset odsto stanovništva neće da izađe na izbore, dodaje Anđelković, to nije pitanje političke borbe za to da će neko drugi preuzeti vlast, već je pitanje legalnosti tih izbora.
„Na severu ne postoje neke druge političke partije koje zastupaju interese Srba osim Srpske liste i nekoliko „albanskih Srba“ koje je Kurti obezbedio, i albanske političke partije, tačnije „Samoopredeljenje“,“ napominje Anđelković.
On ujedno upozorava i da bi održavanje izbora na severu Kosova moglo lako da eskalira u sukobe.
„Ako on želi da organizuje te izbore po svaku cenu i ako ga Amerika i EU u tome ne spreče, može doći do ozbiljnog haosa. Drugo, time bi faktički on uveo aparthejd na severu Kosova, jer bi obezbedio da u sredini gde živi više od 90 odsto Srba vlast preuzmu albanske političke partije,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ukoliko Amerika i EU iskreno žele ovo što govore, one mogu, uveren je Anđelković, da nateraju Kurtija da povuče odluku o održavanju izbora i na taj način spreče eventualne sukobe.
„Takvi izbori u kojima preko 90 odsto ljudi ne učestvuje su improvizacija i pokušaj nasilnog uvođenja albanske vlasti u srpskim sredinama. Ne postoje nikakvi regularni uslovi za normalne izbore niti izbore po nekim normalnim pravilima na severu Kosova,“ napominje Anđelković.
Improvizovani izbori
Kurti i tzv kosovska predsednica Vjosa Osmani su izbore raspisali nakon što su Srbi u znak protesta zbog preregistracije tablica i neformiranja ZSO masovn izašli iz kosovskih institucija. Centralna izborna komisija u Prištini odmah je započela sa pripremama tih izbora, iako je Srpska lista već tada saopštila da neće učestovati na njima a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio da su izbori „osuđeni na propast“ bez Srba.
Predstavnici vlasti u Prištini su, međutim, ove nedelje u pratnji policije došli u kancelarije Opštinskih izbornih komisija na Severu – u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici u pokušaju da nasilno preuzmu te prostorije ali su ih građani u tome sprečili.
Njihovim dolaskom, u ovim opštinama dogodila su se najmanje dva incidenta praćena sirenama za vazdušnu opasnost. I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je uklonjena.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Petković: Kurti poslao policiju sa dugim cevima na sever KiM – cilj preotimanje četiri srpske opštine
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Amerika zaboravila koja je godina na Balkanu: Sve krize potpaljuje kao da je 1990.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala