Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština otkrila pravi cilj: Nasilni prevrat u srpskim opštinama

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
Albanci su postavljanjem odbornika albanske i bošnjačke nacionalnosti u institucije na severu Kosova izvršili pravnu egzibiciju sa ciljem da se srpski narod što više zastraši i protera sa svojih ognjišta. Po ovome se vidi da im izbori i nisu bili cilj kaže Zoran Anđelković.
Uz prisustvo pripadnika takozvane kosovske policije Albanci su u zgradi opštine u Severnoj Mitrovici održali sednicu skupštine na kojoj su imenovali nove odbornike koji su položili zakletve, a za predsednika je izabran Nedžat Ugljanin.

Pravna egzibicija Kurtija

Time su faktički Albanci nasilno preuzeli vlast u opština Severna Mitrovica, nakon što su seli u odborničke klupe, u kojima su sve donedavno bili predstavnici Srpske liste, apsolutni pobednici na poslednjim izborima.
Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da je suština u tome da se ovim pokazalo šta je bila namera Albanca.

„Sve je to bio njihov cilj u startu, a epizoda sa najavom raspisivanje izbora za Sever je samo poslužila kao provokacija za Srbe da se izazovu novi incidenti, a ne da stvarno organizuju izbore,“ kaže Anđelković.

Pritisak za iseljavanje Srba

Kako kaže, ovo je u startu bila pravna egzibicija Albanaca koju su planirali kako bi na Severu preuzeli vlast i pokazali da tamo hoće da instaliraju one političke strukture koje su u sprezi sa njima.
„Želeli su da instaliraju pojedince i strukture koji nemaju nikakav uticaj ili, bolje reći, nemaju podršku biračkog tela, odnosno srpske zajednice na severu Kosova,“ objašnjava naš sagovornik.
Anđelković je uveren da je ovo akcija u sklopu stalnog i kontinuiranog pritiska za iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije izazivanjem što veće nestabilnosti.

„Oni su prosto uzeli imena sa odborničke liste, koja je učestvovala na prošlim izborima, a to je albanska lista i bošnjačka i postavili ih umesto odbornika Srpske liste koji su osvojili većinu u Mitrovici, a dali ostavke na ta mesta. S obzirom da nije bilo više srpskih odbornika koji bi mogli da kao u parlamentu Pištine polože zakletvu i time spreče da Kurti dovde Srbe sa neke druge liste na njihova mesta, oni su lukavo izveli ovu pravnu egzibiciju,“ objašnjava Anđelković.

Ovaj prevrat izveden je nakon što su Srbi napustili sve institucije na Severu KiM, a među njima odbornici u Severnoj Mitrovici, revoltirani sve jačim terorom Prištine, koja odbija da formira ZSO.
U međuvremenu je Centralna izborna komisija „zamenila" odbornike, što je bila i formalna saglasnost za uspostavljanje nove, nelegalne i nelegitimni vlasti u Severnoj Mitrovici. Pre nego što je seo u fotelju predsednika opštine, suprotno većinskoj volji građana, Nedžet Ugljanin pozvao je sve građane na mir i poručio da su, kako kaže, mala opština i da će se baviti malim stvarima i biti adresa za sve što tišti građane.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
RUSIJA
Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko Kosova
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
SRBIJA
Kancelarija za KiM: Albanci pravnim nasiljem zauzeli odbornička mesta
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SRBIJA
I dalje napeto: Naoružani specijalci poziraju - bizarna provokacija za Srbe na severu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala