- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Herš: Znam mnogo više o incidentu na „Severnim tokovima“, ali ne mogu da objavim

© AP Photo / Michael SchmellingŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Američki novinar Simur Herš izjavio je u intervjuu izdanju „Ekspres“ da ima dodatne informacije o situaciji sa „Severnim tokovima“, ali da ne može da ih otkrije.
„U toku ste kakva su naređenja stizala. Znam o tome mnogo više, nego što mogu da kažem. Ali, moram da zaštitim ljude od kojih dobijam informacije“, priznao je novinar.
Herš je dodao da ne sumnja da je u pravu povodom opisanih događaja i ismejao je verziju sa „proukrajinskom grupom“.
Američki novinar je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku, Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća saopštili su da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
U pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije ističe se da su vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima „Severni tok“.
Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Pisanja medija o incidentu i umešanosti proukrajinske grupe

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Putin: Amateri nisu mogli da dignu u vazduh „Severni tok“ – to je mogla samo država
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
RUSIJA
Zaharova poručila Amerikancima: Nek vam u izvlačenju drona iz Crnog mora pomognu „ukrajinski ronioci“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala