Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Deklaracija Albanca sa juga Srbije: Kurtijev očajnički potez uoči dijaloga u Ohridu

Pratite nas
Deklaracija o reciprocitetu Albanaca sa juga Srbije sa pravima Srba na Kosovu i Metohiji je očajnički pokušaj Aljbina Kurtija da izbegne temu formiranja Zajednice srpskih opština na sastanku u Ohridu i pokušaj da uporedi neuporedivo, smatra političar Zoran Anđelković.
Uoči nastavka dijaloga između Beograda i Prištine na Ohridu politički i institucionalni predstavnici Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi objavili su deklaraciju u kojoj za albansko stanovništvo u tri opštine na jugu Srbije zahtevaju ista prava koja imaju Srbi na Kosmetu.
Albanski političari su ovim nastavili kampanju započetu po obelodanjivanju francusko-nemačkog plana za Kosovo, u kojoj gotovo svakodnevno traže reciprocitet u pravima u odnosu na Srbe na Kosovu i uključivanje Preševske doline, kako nazivaju područja tri opštine na jugu Srbije, u dijalog Beograda i Prištine.

Bacanje peska u oči

Političar Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, za Sputnjik kaže da se do sada naslušao priča o reciprocitetu, posebno od Aljbina Kurtija, i da nije slučajnost što se ova dekleracija pojavljuje uoči ohridskog sastanka.
„Ovde nije reč o jugu Srbije već o rešavanju pitanja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i položaja Srba na jednoj okupiranoj teritoriji, to jest, teritoriji otetoj Srbiji od strane Zapada i NATO pakta,“ kaže Anđelković.
Anđelković ovu deklaracija vidi kao deo kampanje lobiranja za nezavisno Kosovo koja već godinama traje i kaže ima za cilj da Kurtiju „pomogne“ da uspori proces formiranja ZSO, što je obaveza Prištine.
„O pravima nacionalnih zajednica u Srbiji odlučuje se u Srbiji i verujem da nema u Evropi takvog statusa nacionalnih zajednica kao što ima kod nas, sa svim pravima – glasa i drugim pravima pri formiranju nacionalnih zajednica. Prema tome, upoređivanje južnog dela centralne Srbije i Kosova i Metohije je antidržavno i suludo,“ smatra naš sagovornik.
Prema njegovom mišljenju, Kurti bi mogao da pokuša da u Ohridu potegne ovo pitanje, ali ne misli da to može da mu prođe.
„Ovo, dakle, nema blage veze sa predstojećim razgovorima niti ovo može da bude tema razgovora u Ohridu, niti će ikada biti. Drugim rečima, Kurti može da potegne šta hoće ali prvo neka reši ono što je Priština potpisala 2013/15 godine i formira ZSO na Kosovu i Metohiji,“ ističe Anđelković.

Već viđeno

U deklaraciji, čiji su potpisnici predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Bujanovačke Skupštine Enver Ramadani i narodni poslanik Šaip Kamberi, navodi se da se ovim korakom “ozvaničava legitimnost pravednog zahteva o reciprocitetu u pravima između kosovskih Srba i Albanca u Srbiji u okviru Briselskog dijaloga i da od Evropske unije i SAD zahtevaju podršku ovom načelu, koje se zasniva na liberalnoj tradiciji demokratskih zemalja na našem kontinentu.”
U deklaraciji albanskih političara se navodi i da Srbija nije sprovela suštinske ciljeve, kao što su integracija, brži ekonomski oporavak, povratak raseljenog stanovništva i demilitarizacija regiona od specijalnih jedinica državne bezbednosti i oružanih snaga.
Podsetili su i da su se sa zahtevom za reciprocitet već obratili visokom predstavniku za spoljnu politiku EU Žozepu Borelju i predstavniku američkog Stejt departmenta Gabrijelu Eskobaru.
U deklaraciji se od Srbije zahteva, kako piše, da ispuni obaveze iz postojećih sporazuma sa Albancima u Preševskoj dolini, ali i da prestane sa pasivizacijom prebivališta.
Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom posete Bujanovcu 11. marta zahtev za reciprocitet nazvao besmislicom.
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
SRBIJA
Opasne grupe ili „vukovi samotnjaci“: Postaje li jug Srbije opet bunker za albanske teroriste
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SRBIJA
Savetnik na specijalnom zadatku: Priština preliva tenzije na jug Srbije
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Opasni proces u tišini: Kosovski model za jug Srbije, ali „iz fotelje“ — uz podršku Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala