Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasne grupe ili „vukovi samotnjaci“: Postaje li jug Srbije opet bunker za albanske teroriste

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićAlbanci na protestu u Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Na jugu Srbije i danas ima radikalnih islamista i onih koji su zadojeni velikoalbanskom idejom, kaže Milovan Drecun. Oružje koje prolazi kroz ruke albanske mafije namenjeno je raznim terorističkim grupama na Kosovu i Metohiji, koje još veruju da mogu da ponove pogrom nad Srbima iz 2004. godine, upozorava Zoran Anđelković.
Posle hapšenja člana kriminalnog klana Valjona Arifaja iz Prizrena u Subotici pre mesec dana, kod koga je nađeno ilegalno naoružanje, pripadnici srpskih bezbednosnih snaga uhapsili su u Bujanovcu takođe Albanca kod koga je pronađena velika količina eksploziva, razne vrste naoružanja i drugih ubojitih sredstava. On je uhapšen i zadržan u policiji zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo terorizam.

Repovi ekstremnih Albanaca na jugu Srbije

Da li su Bujanovac i Preševo ali i neki drugi delovi Srbije postali „bunkeri“ za albanske teroriste? I može li da nam se desi da nas međunarodna zajednica zbog ovakvih hapšenja „prozove“ da ne poštujemo manjinska prava, u ovom slučaju Albanaca u Srbiji?
Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da nema nikakve dileme da postoje Albanci sa nekim ekstremnim idejama i da postoje veterani Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koji su aktivni na Kosovu i Metohiji.
„Dosta ima i radikalnih islamista koji su zadojeni tom ideologijom džihadizma na području Preševa i Bujanovca a koji su pretežno albanske nacionalnosti. Naravno da postoje i ilegalni kanali koje koristi mafija upravo na tom području za šverc narkotika, oružja i migranata i sve to stvara bezbednosno veoma osetljivu situaciju i rekao bih neku vrstu bezbednosnog vakuuma gde ekstremisti uvek mogu da deluju,“ navodi Drecun.

Grupe ili „vukovi samotnjaci“

Naš sagovornik konstatuje da je moguće da pod uticajem tih radikalnih ideologija, bilo da se radi o velikoalbanskim, radikalno islamističkoj ili o ekstremnim političkim idejama pripajanja takozvane Preševske doline lažnoj državi Kosovo, da se pojave ekstremisti koji bi se borili za te ideologije i političke ideje.
„Te ideje se uvek sprovode upotrebom naoružanja, izvođenjem nasilničkih, terorističkih pojedinačnih ili grupnih napada. Do sada ih nije bilo, što znači da naša policija i druge službe bezbednosti dobro rade svoj posao. To potvrđuje i ovo hapšenje o kome treba saznati više detalja jer se ne zna da li je privedeni bio povezan sa nekom grupom ili je nameravao da deluje sam ni kakve je planove i aktivnosti imao,“ napominje Drecun.
On, međutim, primećuje da s obzirom da Albanci sa juga Srbije imaju i svog predstavnika u Skupštini Srbije i da se ekonomska situacija na jugu Srbije menja, smanjuje se prostor za delovanje tih ekstremista sa terorističkim ciljevima.
„Treba videti u narednom periodu da li će se otkriti još neki pojedinci koji koji su povezani sa ovim uhapšenim pa da može da se kaže da li je postojala neka organizovana grupa, ali čini mi se da je to više ona priča o takozvanim „vukovima samotnjacima“,“ smatra Drecun.

Poznata sprega albanske mafije sa tzv. Kosovom

Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da je opštepoznato da je albanska mafija u Evropi jaka i da su dve osnovne poluge kriminala kojima se oni bave trgovina drogom i oružjem.
„To što pojedinci imaju toliko oružja ne mora da znači da oni spremaju pojedinačne napade, što ipak ne treba sasvim isključiti, ali je pre svega to oružje namenjeno raznim terorističkim grupama na Kosovu i Metohiji, jer oni se još uvek nadaju da mogu da ponove pogrom nad Srbima iz 2004. Godine, da će se obračunati sa Srbima i proterati ih sa njihovih vekovnih ognjišta,“ napominje Anđelković.
Naš sagovornik ističe da će naša država, što se tiče juga Srbije, sve da učini da takve terorističke grupe i baze i pojedince sankcioniše i uhapsi.
„Imajući u vidu da je albanska dijaspora prisutna u raznim evropskim zemljama, onda im tzv. Kosovo a samim tim i Srbija služe kao prolazna ili polazna tačka odakle se sve to distribuira. Kada je reč o oružju, ono je nešto što je u vrhu piramide njihovih kriminalnih aktivnosti,“ podseća Anđelković.

Od EU sve možemo da očekujemo

Anđelković dodaje i da se ne bi iznenadi da neko iz EU odreaguje na ovo hapšenje i da nas prozove za kršenje manjinskih prava ali isto tako kaže da bi to bilo malo nebulozno s obzirom na količinu oružja i eksploziva koji su pronađeni kod uhapšenog Albanca.
Prema raspoloživim informacijama, kod Albanca uhapšenog u Bujanovcu je pronađena veća količina naoružanja - deset pušaka, jedan snajper sa prigušivačem, jedan škorpion sa prigušivačem, kilogram eksploziva, kao i veća količina municije.
Sumnja se da je oružje nabavljeno ilegalnim kanalima, a da je namera osumnjičenog bila dalji transport oružja na područje Kosova i Metohije.
Hapšenje Albanca iz Bujanovca osumnjičenog za terorizam - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
SRBIJA
Uhapšen Albanac u Bujanovcu osumnjičen za terorizam: Pronađeno oružje i eksploziv /foto/
Albanac - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2015
Albanska mafija zaradila milione na krijumčarenju migranata
Kosovski albanac ljubi zastavu  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
SRBIJA
Novo obećanje Albancima iz Vašingtona: Nije dovoljno Kosovo – pipci se šire i na užu Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala