Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Savetnik na specijalnom zadatku: Priština preliva tenzije na jug Srbije

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićAlbanci na protestu u Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Prvi čovek vlade privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti imenovao je Arditu Sinani za političku savetnicu Kancelarije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, što je korak do otvaranje ove kancelarije koja bi po rečima Ragmi Mustafe, lidera Demokratske partije Albanca, trebalo da bude pandan Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Mustafa ističe da je ovakva kancelarija potrebna Albancima na jugu Srbije, odnosno, kako je rekao, „Preševskoj dolini“ kao bi imali ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Kurtijev reciprocitet

„Kancelarija bi trebala da funkcioniše slično kao što funkcioniše Kancelarija Vlade Srbije za Srbe na Kosovu. Naravno, da je ovo stvar reciprociteta – ono što radi Srbija za Srbe sa Kosova, to će raditi Vlada Kosova za Albance u „Preševskoj dolini“,“ ističe Mustafa.
Nenad Mitrović, poslanik u Opštini Bujanovac međutim tvrdi da ova Kancelarija nije nikakav pandan Kancelariji za Kosovo i Metohiju, već da se iza svega krije Kurtijeva namera da podrži neku od albanskih opcija za izbor predsednika Nacionalnog saveta Albanca koji se bliži.
„Kurti ima samo nameru da iskoristi Albance sa juga Srbije iz ove tri opštine u svoje političke svrhe kako bi dodatno destabilizovao stanje u regionu, sa jedne strane, a sa druge, kako bi opstruisao Briselski dijalog i sve dijaloge koji se uopšte vode između Beograda i Prištine,“ tvrdi Mitrović.

Ko ističe čije zastave

Kako Mustafa napominje, Srbija se ne bavi dovoljno ljudskim pravima Albanaca u ove tri opštine, i to su tvrdi jedini razlozi zbog koga je ova Kancelarija potrebna.
„Mi smo izostavljeni kao građani Srbije, odnosno, mi smo građani manjeg reda u ove tri opštine. Na primer, ja sam kažnjen u Krivičnom sudu u Preševu jer sam istakao našu zastavu kao nacionalni simbol na lokalnim izborima, kaže lider DPA. To nije slučaj sa Srbima na Kosovu koji ne samo da ističu srpsku zastavu, već i rusku, a za to niko od njih nije kažnjen,“ dodaje naš sagovornik.

Što Srbima to i nama

Mustafa ne krije da očekuje da ova Kancelarija razmotri ranije predloge koje su imali Albanci sa Juga Srbije kao što je uključivanje u dijalog sa Beogradom, ali i formiranje Asocijacije albanskih opština koju su pre par godina usvojili kao pandan ZSO iz Briselskog sporazuma.
„Naravno da očekujemo da imamo sva prava koja imaju i Srbi na Kosovu (KiM), pa i politička“ dodaje on.

Dizanje tenzije

Mitrović tvrdi da nisu tačni navodi da je ove tri opštine Srbija zanemarila i navodi da tu deluje Koordinaciono telo za jug Srbije.
„Ukupna ulaganja su na godišnjem nivou između 350 do 400 miliona dinara za ove tri opštine što je oko tri miliona evra koje država Srbija svake godine preko Koordinacionog tela uloži u infrastrukturu u ovim opštinama,“ ističe Mitrović.

Nova igra Prištine

Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije na sve ovo gleda kao na novu igru Aljbina Kurtija.
„On želi da diže tenziju i pošto to ne može da uradi na severu Kosova i Metohije on to sada pokušava na jugu Srbije. Smišljeno. Dakle koristi sve varijante koje bi njemu obezbedile prostor da se tenzija podigne jer to je suština njegove politike,“ smatra Anđelković.
Naš sagovornik je uveren da ova Kancelarija i da počne sa radom neće moći da ima uticaj na grupisanje albanskog tela na jugu Srbije.
Kurti je najavio da će tzv. Vlada Kosova izdvojiti dva miliona evra za ovu Kancelariju koja će raditi direktno vezano za njegov kabinet. Za sada još nije odlučeno da li će biti smeštena u Prištini ili u Preševu ili da li će se centrala nalaziti u Prištini, a ogranak u Preševu.
Inače, predlog za formiranje ove kancelarije Skupština Kosova je usvojila još dok je premijer samoproglašenog Kosova bio Avdulah Hoti a Hašim Tači predsednik tzv. države Kosova.
Albanci u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SRBIJA
Šta je Albancima sa juga Srbije obećano u Americi
Ruski vojnici prolaze pored kolone vojnika Vojske Jugoslavije u Lazarevu, na putu ka aerodromu Priština - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2015
Jug Srbije ili „Istočno Kosovo"
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2015
Odgovor sa juga: ZAO protiv ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala