Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je Albancima sa juga Srbije obećano u Americi

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci u Prištini
Albanci u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Uprkos pompeznim najavama da će pitanje Albanaca sa juga Srbije biti internacionalizovano u Ujedinjenim nacijama posle njihove posete Americi, politički konsultant Vladimir Dobrosavljević je uveren da njihov „slučaj“ neće naići na značajniju podršku niti odjek jer, kako kaže, svet ne želi da se ovaj region dodatno destabilizuje.
Četvoročlana delegacija Albanaca sa juga Srbije predvođena Šaipom Kamberijem, predsednikom Partije za demokratsko delovanje, boravila je u višednevnoj poseti Vašingtonu tokom koje su, kako tvrde, uspeli da sprovedu pravu diplomatsku ofanzivu na Njujork i Vašington.
Oni su se u nizu diplomatskih susreta požalili da su u Srbiji diskriminisani i zatražili podršku Vašingtona, jer dosadašnja saradnja sa vlastima u Srbiji, kako kažu, ne ide. Kao krunu svoje posete najavili su da će se njihovo pitanje naći pred Ujedinjenim nacijama i da će im u tome pomoći albanski ambasador u UN Ferit Hodža, s obzirom da Albanija predsedava Savetom bezbednosti UN do kraja meseca.

Nema ništa bez pristanka Srbije

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević smatra da pitanje juga Srbije odnosno Albanaca, neće naići na neki odjek u Ujedinjenim nacijama kako su najavili, pre sve jer svet ne želi nova žarišta u regionu. S druge strane, da bi se bilo koji unutrašnji problem neke države pokrenuo u UN, objašnjava on, potrebna je pismena saglasnost te države, u ovom slučaju - Srbije.
„Mislim da zbog celokupnih događaja oko Ukrajine i tih dešavanja nema preteranog izgleda da Albanci uspeju u svojim namerama, bar ne u ovom trenutku. Zapadu a i svima ostalima stalo je da se ovaj prostor trenutno pacifikuje i da se ne dešava nešto što bi izazvalo dodatne incidente, bez obzira na interese pojedinih političkih i nacionalnih subjekata,“ uveren je naš sagovornik.

Srbi više nisu „loši“ momci, ali treba biti oprezan

Dobrosavljević napominje da Albanci žive u uverenju da Srbe u svetu i dalje vide u ulozi „loših momaka“ te da i dalje igraju na tu kartu, iako su se vremena i pogled na Srbiju potpuno promenili.
„Očigledno je da takva vrsta priče ne može da da rezultat kao što je to moglo nekada. To naravno ne znači da ni u jednom trenutku zvanični Beograd na sve ovo treba ležerno da gleda ili da bude ravnodušan, nego treba biti oprezan,“ napominje Dobrosavljević.
Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, koji je takođe bio u albanskoj delegaciji u Americi, izjavio je da im je posle razgovara sa Martinom Mekdauelom, direktorom Kancelarije za Južnu i Centralnu Evropu Stejt departmenta, obećan specijalni tretman „za pitanje Albanaca Doline“. Slična obećanja su, kako tvrde, dobili i od senatora i kongresmena sa kojima su se sreli.
„Albanci već decenijama odvajaju određena sredstva kako bi lobirali u američkom Kongresu i Senatu. Oni imaju svoje lobiste, nekada su to bili ljudi iz Republikanske stranke a devedesetih godina se taj prostor proširio i na kongresmene i senatore demokrata. Albanci imaju tradiciju lobiranja za svoje interese u Americi i logično je da se kad god mogu vraćaju na te pozicije,“ kaže Dobrosavljević.
Inače, putovanje Albanaca sa juga Srbije u Ameriku finansirano je sa 50.000 evra koje je donirala kosovska vlada Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) za „lobiranje i podizanje pitanja Doline“, a kao neposredni povod za put u Vašington bilo je ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu zbog navodnih neregularnosti. Na izborima u toj opštini ponovljenim krajem maja najviše glasova osvojila je Koalicija Albanaca doline.
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Palo obećanje u Stejt departmentu: Specijalan tretman za Albance na jugu Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala