- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jelena je dobila kaznu od domovine zbog Rusa pa zapretila napuštanjem tenisa – odmah stiglo pokajanje!

© AP Photo / Mark J. TerrillJelena Ostapenko
Jelena Ostapenko - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Posle vesti da je Letonija zabranila finansiranje Jelene Ostapenko zbog učešća na turnirima na kojima igraju Rusi i Belorusi, Anda Čakša, letonska ministarka prosvete odlučila je da promeni odluku. Čakša je shvatila da je apsurdno da Grend slem šampionka bude kažnjena i oglasila se povodom toga.
Apsurdnu kaznu dobila je Jelena Ostapenko od Olimpijskog komiteta Letonije jer je ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama dozvoljeno da igraju na svim turnirima osim na Vimbldonu. Ostapenko je upravo zbog toga i bila začuđena odlukom svoje zemlje.
„VTA organizuje turnire i nemam priliku da igram negde drugde. To znači da ne mogu da igram ni na jednom turniru. Moram da napustim tenis. Neću to da radim jer sam ja teniserka i ovo je moj sport. Nažalost, to je realnost", poručila je Grend slem šampionka.
Međutim, odmah posle oglašavanja Grend slem šampione Anda Čakša, ministarka prosvete, koja je i donelu odluku da Ostapenko kao i biciklisti Tom Skunše i Krist Nilands budu kažnjeni shvatila je grešku.
„Ocenjujući okolnosti vezane za uskraćivanje novčanih beneficija sportistima Olimpijskog tima Letonije Jeleni Ostapenko, Tomu Skunše i Krist u Nilandsu, kao i slušajući mišljenje Letonskog biciklističkog saveza i Letonske teniske unije, Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Olimpijskim komitetom Letonije odlučilo da poništi odluku i skraćivanja beneficija za pomenute sportiste i obezbediće pun iznos finansiranja“, oglasila se Čakša.
Ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama dozvoljeno je učešće na svim turnirima osim na Vimbldonu što znači da ukoliko neko želi da se na profesionalnom nivou bavi tenisom gotovo ne može da nađe turnir na kojima nema bar jednog predstavnika neke od dve pomenute zemlje.
Međutim, odluka Letonije bila je samo jedna u nizu koja se tiče ruskih i beloruskih tenisera i teniserki koji su na svakodnevnom nivou meta kritičara.
Poslednja u nizu koja je pretrpela veliki pritisak bila je Anastasja Potapova koja se na terenu pojavila u majici Spartaka što je osudila čak i Iga Švjontek, najbolja teniserka sveta.
Tema prve emisije Sputnjika sporta bila je „Zašto se povukao Nemanja Vidić?“
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SPORT
Španac kao furija juri prvo mesto – čudesni Kanađanin spasao šest meč lopti, a sada spasava i Novaka
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SPORT
Danil pravio spektakl pa otkrio – „Ne znam da li ću moći da nastavim“
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
SPORT
Danilov ludi meč u Kaliforniji – Rus se ljutio, povredio, pa srušio Sašu posle tri sata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala