- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đaniju novi mandat na čelu FIFA – počinje „amerikanizacija“ fudbala

© AP PhotoĐani Infantino, predsednik FIFA
Đani Infantino, predsednik FIFA - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Švajcarac Đani Infantino biće i u naredne četiri godine predsednik Međunarodne fudbalske federacije, saopšteno je iz ove organizacije.
U saopštenju se navodi da je Infantino na Kongresu FIFA u Kigaliju (Ruanda) izglasan aklamacijom kao jedini kandidat za predsednika.
„Ovo je neverovatna čast, privilegija i odgovornost. Obećavam da ću da nastavim da služim fudbalu i FIFA širom sveta. Volim vas sve. I one koji mene vole, i one koji me ne vole“, rekao je Infantino.
Švajacarac je za predsednika FIFA prvi put izabran na vanrednom Kongresu 2016. godine nakon ostavke Sepa Blatera.
Infantino kaže da je ponosan na povećanje broja učesnika na Svetskom prvenstvu sa 32 na 48 selekcija i tvrdi da svetu treba još više fudbala.
„Kada čujem da ima previše fudbala… Da, možda na nekim mestima, ali ne svuda. U stvari, u većini delova sveta fudbal se ne igra dovoljno. Potrebno nam je mnogo više, a ne manje takmičenja. Želimo da se fudbal razvija širom sveta. Razmišljamo o organizaciji Svetskog klupskog prvenstva za žene i FIFA Svetske serije u martu, na svake dve godine, kada su ekipe slobodne od kvalifikacija”, rekao je Infantino.
Švajcarac je istakao da će FIFA nastaviti da preispituje sistem transfera kako bi se poboljšala transparentnost i dodao da bi ova Asocijacija mogla da razgovara o ograničenju plata. Predložio je i uvođenje gornje granice za troškove transfera, neka vrsta seleri kepa po ugledu na američki profesionalni sport.
Đani je obećao da će prihodi od fudbala u narednom četvorogodišnjem mandatu biti 11 milijardi dolara.
„Prihodi su porasli na 7,5 milijardi dolara u periodu kada smo bili pogođeni korona virusom. Kada sam stigao, rezerve FIFA su iznosile oko milijardu dolara, sada iznose oko četiri milijarde. U narednom ciklusu obećavamo prihode u iznosu od 11 milijardi dolara“, pohvalio se Infantino.
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Povreda je pokvarila planove Španiji i ostavila tračak nade Srbiji: „Teško je reći zbogom“
Liverpul - Real, Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Tužna slika srpskog fudbala – „poslednji samuraj“ i to samo na papiru
Napoli - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Čizma ponovo maršira Evropom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala