- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tužna slika srpskog fudbala – „poslednji samuraj“ i to samo na papiru

© AP Photo / Jon SuperLiverpul - Real, Liga šampiona
Liverpul - Real, Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Liga šampiona ulazi u završnu fazu, a poražavajuća činjenica je da će Srbija među osam najboljih klubova Starog kontinenta imati samo jednog fudbalera! Miahila Ristića. Još gore od svega toga je suv statistički podatak koji kaže da nekadašnji levi bek Crvene zvezde i reprezentativac Srbije nije odigrao ni minut u elitnom takmičenju ove sezone.
Dok Hrvati imaju šestoricu, Italijani 25 fudbalera, Nemci i Englezi po 20 predstavnika, Francuzi jedan manje, Srbija ima „poslednjeg samuraja“, koji je to samo na papiru.
Eliminacijom Porta i Marka Grujića u osmini finala Lige šampiona, Srbija je ostala samo sa jednim predstavnikom u najjačem klupskom takmičenju, što je tužna realnost našeg fudbala.
Čak Bosna i Hercegovina imaju više predstavnika, s obzirom na to da uz Edina Džeka iz Intera, tu je i Rade Krunić iz Milana. Napadač rođen u Srbiji koji ima bosanski pasoš i odlučio je da igra za „zmajeve".
Pre pomenutog Marka Grujića koji je ispao poslednji od srpskih fudbalera, priču u Ligi šampiona završili su kapiten Dušan Tadić koji je eliminisan sa Ajaksom, tu su i Dušan Vlahović i Filip Kostić, koji su kao članovi Juventusa evropsku odiseju završili još u grupnoj fazi, upravo iz Benfike u čijim redovima (ne) igra, bar do sada u Ligi šampiona, Mihailo Ristić.
Delimično je za to kriva povreda zadnje lože koja mu je pravila probleme, ali je ključni razlog Aleks Grimaldo, koji ima zacementirano mesto kraj leve aut linije.
Grimaldo je početkm sezone dovođen u vezu s nekoliko velikih klubova, među kojima je prednjačila Barselona, ali do realizacije transfera nije došlo i ostao je u Lisabonu na „Da Lužu", što je limitiralo minutažu 27-godišnjeg levog beka koji je u Benfiku stigao iz Monpeljea prošle godine.
Trenutno u Ligi šampiona u svim parametrima dominiraju Italijani, čija čak tri kluba marširaju elitnim takmičenjem, pa ne čudi što imaju čak 25 fudbalera među osam najboljih timova Starog kontinenta.
Žreb za četvrtfinale je zakazan za petak u Nionu, posle čega će biti poznato ko će biti naredni rival portugalskog čuda, koje je oduvalo belgijski Briž u osmini finala ukupnim rezultatom 7:1.
Za razliku od Lige šampiona gde nije odigrao ni minut, Mihailo Ristić je u portugalskom šampionatu odigrao šest utakmica, uspeo je da se upiše u strelce i ima asistenciju.
Kada je Hrvatska u pitanju, već smo pomenuli da imaju šestoricu predstavnika, a predvodi ih Luka Modrić koji je sa Real Madridom eliminisao Liverpul bez ikakvih problema.
Uz kapitena Hrvatske, tu su još i Ante Rebić (Milan), Mateo Kovačić (Inter), Marcelo Brozović (Inter), Josip Stanišić (Bajern Minhen) i Petar Musa (Benfika).
Tema prve emisije Sputnjika sporta bila je „Zašto se povukao Nemanja Vidić?“
Napoli - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Čizma ponovo maršira Evropom
Slaviša Jokanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Ruska legenda kritikuje Srbina koji je nokautirao Zenit: „Igrači ga ne razumeju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala