- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš: SAD bi mogle da se umešaju u sukob u Ukrajini u slučaju da kijevska vojska pretrpi neuspeh

© AP Photo / Michael SchmellingŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Američke snage mogle bi direktno da se umešaju u ukrajinsku krizu u slučaju neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sejmur Herš, američki novinar i autor istrage o diverzijama na „Severnim tokovima“ na sastanku američke nevladine organizacije „Komitet za republiku“.
Herš je primetio da se situacija u Ukrajini za SAD može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima možda neće izdržati.
„Kažu mi da će igra biti ovakva: ‘ovo je NATO, podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa’, što neće zavarati svet, neće nas... Mi smo oni koji su u ratu sa Rusima. Ali zašto bismo to radili?“, upitao je novinar.
Herš je podsetio i na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspela da preokrene tok bitke.
„Zar zaista želimo da se petljamo sa ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni“, primetio je on.
On smatra da se Amerikanci verovatno samo zavaravaju u vezi sa time šta se u Ukrajini dešava. Istovremeno je naglasio da Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebila svoje „glavne snage“.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Rusija upozorava NATO: Isporuka aviona Kijevu značiće direktno uključivanje u sukob u Ukrajini
Osim toga, publicista je, govoreći o pretnji direktnog sukoba između SAD i Rusije na osnovu planova Vašingtona, prema njegovom mišljenju, posebno izdvojio formacije 82. i 101. vazdušno-desantne divizije američkih kopnenih snaga raspoređene u Evropu.
„Radi se o brigadama, ne o bataljonima, već o brigadama“, istakao je Herš.
Prošle nedelje je autor istrage o umešanosti SAD u eksplozije na „Severnim tokovima“ izjavio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u spoljnoj politici vođena mržnjom prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i komunizmu.

O zapadnoj verziji eksplozije na gasovodima

Herš smatra da verzija dizanja gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u vazduh od strane neke „proukrajinske grupe“, koju je nedavno dao list „Njujork tajms“, pozivajući se na predstavnike američke obaveštajne službe, predstavlja „sumanutu priču“.
Istovremeno je naveo da zna mnogo više o diverziji na gasovodima nego što može da kaže.
„Znam o tom mnogo više nego što mogu da pričam. Jednostavno ne mogu da širim priču o tome“, naglasio je on.
„Ponekad pomislim da je aktuelni predsednik (Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden) izgubio svoju obaveštajnu zajednicu“, dodao je Herš.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Nebenzja: Nemačka, Švedska i Danska odbile da sarađuju u istrazi napada na „Severni tok“
S tim u vezi, on je primetio da su američke obaveštajne agencije „nahranile“ američku štampu „ovom sumanutom pričom“ o mogućoj umešanosti proukrajinske grupe u podrivanje gasovoda. Novinar je objasnio da to nema nikakvog smisla, jer neki aktivisti-diletanti jednostavno nisu mogli da izvedu operaciju takvog stepena složenosti.

Incidenti na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš u februaru je objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vežbi „Baltops“ u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cevovoda „Severnog toka“, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.
Nakon toga je list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici naveli da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“ i da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ pisao je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, a da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Putin: Amateri nisu mogli da dignu u vazduh „Severni tok“ – to je mogla samo država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala