- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokićeve saborce zbližile su nevolja i crkva – i sada pišu istoriju

© AP Photo / David ZalubowskiDžamal Marej
Džamal Marej - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Denver ove sezone gazi sve pred sobom i lider je Zapadne konferencije, a osim Nikole Jokića velike zasluge za uspeh idu na adresu Džamala Mareja i Majkla Portera juniora.
Pomenuti dvojac, koji srpski as čini boljim na parketu, združio se prošle sezone kada su se oporavljali od teških povreda. Tu se razvilo prijateljstvo koje se prenelo na parket.
Denver je prošle sezone lako eliminisan u plej-ofu NBA lige od Golden Stejt Voriorsa u prvoj rundi rezultatom 4:1. Razlog što tim koji predvodi Nikola Jokić nije mogao više, bile su teške povrede koje su tokom regularnog dela sezone imali Džamal Marej i Majkl Portera junior.
Kanađanin, koji je u meču protiv San Antonija ispisao istoriju Denvera i postao najbolji trojkaš franšize sa 805 ubačenih trojki (prethodni rekorder Barton 804), oporavljao se prošle sezone od operacije Ahilove tetive, dok je u isto vreme Majkl Porter krajem novembra 2021. godine morao treći put pod nož zbog operacije leđa.
I muka ih je spojila.
Zajedno su išli na rehabilitaciju, da bi na kraju sve završilo odlaskom u crkvu gde su se zajedno molili za ozdravljenje.
U uspeli su da se vrate. Ta hemija počela je da se razvija još u sezoni 2021/22, a sada je dostigla vrhunac, a plodove ubire kompletna ekipa Denver Nagetsa na čelu s trenerom Majklom Melounom.
„Džamal Marej je ratnik. Momak se trenutno jedva kreće, a uspeo je da odigra čak 41 minut“, pohvalio je Meloun Kanađanina u trenucima kada je izlazio iz povrede.
Druženje van terena, odlazak u crkvu, prelilo se na teren, na parket i sada uz Nikolu Jokića čine udarne igle Denvera. Majkl Porter je među najboljim trojkašima NBA lige kada je šut iz kornera u pitanju, odakle ima gotovo 56,5 odsto uspešnosti.
„Razvili smo vezu van terena koja se prenosi na teren. Imamo više poverenja jedan u drugog. Džamal se brine da se ne zaledim u pojedinim situacija. Gura me napred, trudi se da me pokrene, ako hoću da stanem“, rekao je Majkl Porter mlađi.
I upravo su brojni NBA eksperti prognozirali da bi sezona koja je u jeku mogla da protekne u dominaciji Denvera, što se trenutno i događa. Preduslov je bio da dvostruki uzastopni MVP lige Nikola Jokić, ima podršku apsolutno zdravog Mareja i Majkla Portera.
Kada je Porter mlađi na visokom nivou, napadački arsenal Nagetsa je daleko teže zaustaviti, čak ni vrhunske odbrane u najjačkoj ligi sveta imaju izuzetno male šanse.
Zasluge za to što je Marej ušao u istoriju kao najbolji trojkaš Denvera i što Majkl Porter junior igra košarku života ,u ogromnoj meri idu na račun Nikola Jokića, koji ih rasterećuje i crta im prostor za otvorene šuteve koje s lakoćom pogađaju.
I dok pojedini bivši NBA asovi optužuju Somborca da „pumpa“ statistiku i da ne šutira previše, već da asistira saigračima, on samo pokazuje koliko je inteligentan, koliko je veliki i koliko svoje saigrače čini boljim.
► Gost u novoj epizodi emisije „Miljanov korner“ bio je Aleksandar Janković, novi selektor fudbalske reprezentacije Kine.
Detalj sa prvog večitog derbija u Evroligi između Crvene zvezde i Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SPORT
Šest krugova pakla za večite u Evropi
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SPORT
Jokić je ponovo „uradio domaći“, ali Denveru to prvi put nije bilo dovoljno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala