- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Zvuči apsurdno, ali u Evropi se formira novi centar koji će se približiti Nemačkoj

© AFP 2023 / Attila KisbenedekPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
U Evropi se dešava restrukturiranje bezbednosnih zona i formira se novi centar koji čine Poljska i Ukrajina, a koji ranije nije postojao i koji će se približiti ekonomskom potencijalu Nemačke, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Jasno je da će Poljska sa svojih 40 i nešto miliona i 20-30 miliona ili koliko će već ostati od Ukrajine, to ne znamo, činiti jedan ekonomski prostor u vojnom i ekonomskom smislu. Zajedno sa Poljacima to je 60-70 miliona ljudi. Zajedno ih ima više nego što imaju Francuska ili Italija pojedinačno. Druga teritorija posle Nemačke“, rekao je Orban na otvaranju Trgovinsko-industrijske komore.

Prema njegovim rečima, „ogroman ekonomski potencijal nove tvorevine približiće se nemačkom“.
On je ocenio da Mađarima ono što su čuli prekjuče od engleskog ministra finansija ili predsednika banke da će Poljska za 10 godina prestići Englesku zvuči kao šala. Orban je dodao da to zvuči apsurdno, ali ako se te cifre sagledaju u stvarnosti, može se uvideti.
„Ovo je proces koji je paralelan sa bezbednosnom koncepcijom: Britanija je izašla iz Evropske unije, skandinavske zemlje se sada pridružuju NATO, baltičke zemlje, Poljska, Ukrajina i još Rumunija. To je novi pol. Ovo je nova zona bezbednosne politike, koja će imati ekonomske posledice. Ako pogledamo, američka vojska se ne raspoređuje u Nemačkoj, nego u Poljskoj. Preraspodela uticaja u Evropi odvija se usaglašeno u mnogim oblastima“, istakao je mađarski premijer.
Orban je podvukao da je „za sada nejasno“ da li je ukrajinski sukob pokrenut upravo u cilju preraspodele uticaja u Evropi ili je vremenom postalo jasno da je sukob „pogodno sredstvo za to“.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SVET
Ne znaju šta će sa Mađarskom: Evropska „elita“ udara na Orbana – sada ih šokirala reč „idiot“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala