- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ne znaju šta će sa Mađarskom: Evropska „elita“ udara na Orbana – sada ih šokirala reč „idiot“

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Evropski poslanici traže da komesar za proširenje Oliver Varhelji da ostavku zbog incidenta koji se u utorak desio u Evropskom parlamentu dok je komesar odgovarao na pitanja poslanika o proširenju na Zapadni Balkan. Ovo je samo deo kampanje koja se vodi protiv Mađarske unutar institucija Evropske unije, a glavna meta hajke nije komesar.
Ovo za Sputnjik kaže politikolog Dušan Proroković komentarišući incident do koga je došlo nakon što je Varhelji odgovorio na pitanja hrvatskog poslanika i dodaje:
„Pritisak na Mađarsku se pojačava, jer je ona ideološki protivnik glavnog toka politike u Briselu“.
Pitanja poslanika Tomislava Sokola odnosila su se na namere EU u sprečavanju „širenja hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori" i mehanizme EU kojima bi prisilila Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

Atak zbog privatne opaske – meta je Orban

Kada je seo na svoje mesto, dok mu je mikrofon još bio uključen, komesar je na mađarskom navodno izgovorio "koliko drugih idiota još ima?"
Iako je izjavio da iskreno žali zbog nesporazuma oko ove opaske i objasnio da je vezana za privatni razgovor sa šefom njegovog kabineta o, kako je rekao, sasvim drugoj stvari, Varhelji se ponovo našao na tapetu poslanika Evropskog parlamenta.
Politikolog Dušan Proroković za Sputnjik kaže da oni koji napadaju Olivera Varheljija zapravo gađaju mađarskog premijera Viktora Orbana.
„Čini se da se u Briselu očekivali slabiji rezultat Orbana na prethodnim parlamentarnim izborima, bili su iznenađeni njegovom pobedom. Nakon te pobede povećavao se broj predloga, tekstova, govora gde se Mađarskoj otvoreno pretilo. Povećavao se i broj negativnih ocena, kako Orbana tako i Varheljija u Briselu. Treba podsetiti da ovo nije prvi put da je Varhelji na tapetu. Skoro su ga optuživali i za korupciju, tako da je to nastavak jedne kampanje koja se vodi u kontinuitetu i koja je sredinom prošle godine pojačana“, kaže Proroković.

Napadi i zbog stava prema Rusiji

Upitan koliko su napadi na mađarske zvaničnike poslednjih meseci vezani za stav te zemlje prema dešavanjima u Ukrajini, odnosno Rusiji, naš sagovornik kaže da to nije glavni razlog odmazde, ali da čvrsti stavovi Mađarske po ovom pitanju imaju uticaja.
„Mađarska je do sada tražila izuzeće za sebe povodom nekih sankcionih paketa koji su donošeni, tako da ne vidim neki preterani razlog da mađarska politika prema Rusiji, odnosno da mađarski odnosi sa Rusijom, budu uzročnik ovoga. Naravno, zbog okolnosti sada i to je problem, ali Orbanovo nerazumevanje sa evropskim parlamentom i sa institucijama u Briselu datira od ranije, pre 2022. godine i eskalacije ukrajinske krize. On je prosto ideološki protivnik glavnom toku u Briselu, neoliberalima, ljudima drugačijih ideološki viđenja, zbog toga se pojačava pritisak na Mađarsku“, ističe Proroković.
On dodaje da su ideološki protivnici Viktora Orbana jedva dočekali krizu u odnosima sa Rusijom i zahtev Mađarske za izuzećem iz sankcija, da bi pojačali na njega pritisak.

Kriza Evropskog parlamenta

Proroković kaže da postoji još jedan razlog hajke na komesara za proširenje Olivera Varheljija u Evropskom parlamentu, ta institucija nalazi se poslednjih meseci u ozbiljnoj krizi.
„U Evropskom parlamentu su pojedinci optuženi za korupciju, pojedinci iz evropskog parlamenta su bili umešani u mahinacije oko Katara i organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu. Bilo je i hapšenja nekih od njih zbog uzimanja masnih provizija. Ovo je sada način da se pokaže kako Evropski parlament ima neku svrhu, kako stoji na braniku odbrane vrednosti u borbi protiv Rusije i kako će zbog toga disciplinovati Varheljija“, zaključuje Proroković.
Jednu od prijava komesar za proširenje dobio je svega nekoliko dana pre incidenta sa mikrofonom u Evropskom palamentu. Odbor za spoljne poslove želi da pokrene istragu zbog izveštaja da Varhelji namerno podriva reforme u oblasti demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima za EU. Na dan kada je najavljeno pokretanje istrage komesar EU boravio je u Beogradu.
On je posle te posete, takođe odgovarajući na pitanja poslanika, poručio da usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU nije kriterijum prema kome bi mogli biti zamrznuti pregovori između Srbije i EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala