- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Napustio je Kneževinu, rekao „ne“ kralju i postao princ Pariza: „Ostao sam da pišem istoriju“

© Franck FifeKilijan Mbape
Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Pariz ima svog fudbalskog princa i ime mu je Kilijan Mbape! Napadač Pari Sen Žermena ispisao je istoriju, pošto je u pobedi nad Nantom 4:2 golom u 91. minutu stigao do broja 201, čime je postao najbolji strelac u istoriji kluba.
Kada se pojavio u crveno-belom dresu Monaka 2015. godine bilo je jasno da je drugačiji, da je poseban. Eksplozija u prvom koraku, odlična tehnika za takvu brzinu čime je neodoljivo podsećao na svog zemljaka legendarnog Tjerija Anrija.
Brzo su počeli da pljušte golovi, da se razoružavaju i pretrčavaju protivnički defanzivci i padaju rekordi.
Golobradi Kilijan Mbape odlučio je da kao 19-godišnjak napusti Kneževinu Monako i preseli se pod svetla francuske prestonice.
Džon Džouns - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
SPORT
„Dobri momak“ se loše proveo – Amerikanac je čekao tri godine i za dva minuta je bilo gotovo
Reflektori Pariza i Park prinčeva nisu ga uplašili, ni to što je njegov transfer u to vreme iznosio rekordnih 180 miliona evropskih novčanica.
Čini se da taj teret nije osetio 178 centimetara visoki krilni napadač koji je u subotu uveče ispisao istoriju Pari Sen Žermena.
U nekoliko navrata bio je „viđen“ u Realu, čak mu je i predsednik kraljevskog kluba Florentino Peres lično slao poruke i vrbovao ga da krene put Madrida... Ipak, to se nije dogodilo. Koketirao je Mbape sa kraljevskim klubom, dok je sebi po svoj prilici dizao cenu i pumpao platu u Pari Sen Žermenu.
I dok ga francuski, evropski i svetski mediji konstantno optužuju da upravo on diktira stvari u Pari Sen Žermenu i da ima i ulogu sportskog direktora, te da odlučuje ko će da dođe, ko da ostane, a ko da igra – Mbape za to vreme priča isključivo na terenu.
Tako je bilo protiv Nanta. Čekala je publika na Parku prinčeva zaustavno vreme da bi dočekala pisanje istorije. Svrgnuo je sa trona Urugvajca Edinsona Kavanija i stigao je do 201. gola, nakon što je smestio loptu iza leđa golmana Lafonta i potpisao 20. trijumf „svetaca“ u Ligi 1 ove sezone.
Nakon što mu je posle utakmice simbolično uručen trofej u znaku broja 201, Mbape je kratko i jasno poručio da je je ostao u Parizu isključivo zbog jedne stvari.
„Uvek sam pričao da hoću da pišem istoriju u Francuskoj, u Parizu, u mojoj državi i mom gradu. To trenutno i radim i osećaj je fantastičan. Međutim, dugačak je put, hoću da ostvarim i brojne timske uspehe“, rekao je krunisani fudbalski princ Pariza.
Francuski superstar koji je u finalu Mundijala u porazu od Argentine posle penala postigao čak četiri gola, čime je takođe ušao u istoriju SP, trenutno je na koti 18 u Ligi 1 na 22 utakmica.
Odlično mu ide i u Ligi šampiona gde je na sedam susreta isto toliko puta pogađao metu, ali su on i Pari Sen Žermen pred eliminacijom, s obzirom na to da su na svom terenu izgubili od Bajerna u prvom meču osmine finala, te ih očekuje revanš u Minhenu 8. marta.
Fudbaleri Crvene zvezde slave pobedu na 169. večitom derbiju - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Perina rabona: Plači fudbale
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Joviću je dovoljno i šest minuta – „panterov skok“ za krah Milana
Pas i lopta - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Magarac golgeter i pas kao čuvar mreže – fudbalska zoologija od Rume do Bara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala