- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika na nogama zbog Đokovića – raste pritisak na vlast: „Dragi predsedniče Bajden...“

© AP Photo / Julie JacobsonNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Američki senatori Rik Skot i Marko Rubio došli su do informacije da Novaku Đokoviću neće biti dozvoljeno učešće na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju, ali srpski as dobio je podršku. Senatori, US Open, Teniski savez Amerike, direktori turnira, svi su se ujedinili i uputili poruku Džozefu Bajdenu da promeni odluku koja utiče i na Đokovića.
Novak Đoković podneo je molbu za specijalno izuzeće sa kojim bi mogao da igra na turnirima u Sjedinjenim Američkim Državama kao nevakcinisani stranac, ali prema najnovijim informacijama zahtev srpskog asa je odbijen od strane državne bezbednosti.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Jokić je preuzeo još jednu ulogu /video/
Žreb za turnir u Indijan Velsu održava se već u ponedeljak tako da se uskoro očekuje i zvanična odluka.
„Vol strit džornal“ objavio je da će Džozef Bajden do kraja nedelje staviti zvaničan potpis na ukidanje mera i zabrana koje će važiti tek od 11. maja što znači da će Novak ići na US Open, ali ne i na Masterse u Indijan Velsu i Majamiju, što je podiglo buru u Americi.
Malo ko je očekivao da će srpski as dobiti podršku od Teniskog saveza Amerike i US Opena, ali ove dve organizacije hitno su tražile rekaciju predsednika povodovom Novakovog dolaska u Indijan Vels i Majami.
„Novak Đoković je jedan od najvećih šampiona koje je naš sport ikada video. Teniska asocijacija SAD i US open nadaju se da će Novakova molba biti usvojena, da će ući u zemlju i da će navijači moći da ga gledaju na terenu u Indijan Velsu i Majamiju“, napisano je na zvaničnom profilu Grend slema u Americi.
Rik Skot i Marko Rubio, senatori sa Flodire, u priču su se uključili čim su dobili informaciju da je Novakova molba odbijena, pa su Bajednu uputilo opširno pismo u kom mu argumentovano navode razloge zbog koga bi Srbin trebalo da dobije izuzeće ukoliko već nije došlo do popuštanja mera.
„Dragi predsedniče Bajden,
Skrenuta nam je pažnja da je naša administracija odbila zahtev da se odustane od trenutno obavezne vakcinacije za strane turiste da uđu u SAD koja od strane najbolje rangiranog tenisera planete Novaka Đokovića. Pišemo vam sa namerom da dozvolite njegovo izuzeće, koje je neophodno da bi se gospodin Đoković takmičio na mastersu u Majamiju koji će biti održan na Floridi 19. marta 2023. godine. U septembra 2022. godine ste čitavoj državi objavili u ’60 minuta’ da je ‘pandemija koronavirusa gotova’ i ranije ove godine je doktor Entoni Fauči objavio naučni članak koji pokazuje da pokazuje limitiranu efikasnost vakcina u zaštiti od respiratornih patogena, kao što je taj novi virus. U svetlu ovih promenjenih okolnosti koje ste priznali vi i vaša sopstvena administracija sadašnje restrikcije za putnike iz inostranstva koji ulaze u SAD deluju zastarele i spremne za povlačenje.
Gospodin Đoković je sportista svetske klase u najboljeg fizičkom stanju koji nema visok rizik od ozbiljnih komplikacija od koronavirusa. Deluje nelogično i neusklađeno sa mišljenjem vaše administracije da mu se ne dozvoli da uđe u SAD i da se koristi na profesionalnom turniru. Manjak rizika po javno zdravlje zajedno sa čistim benefitima njegovog učešća na turniru to bi bio veliki pokretač naše lokalne ekonomije i treba napraviti odluku koja će biti presedan za ostale u toj poziciji, nadamo se da će doći do potpunog povlačenja obavezne vakcinacije za strane turiste koji žele da legalno uđu u našu veliku državu. Pozivamo vas da odmah dozvolite gospodinu Đokoviću oslobađanje od obavezne vakcinacije za strane putnike da biste mu dozvolili da se takmiči na mastersu u Majamiju. Iskreno, Rik Skot i Marko Rubio“, pisalo je u pismu dvojice senatora.
Novaku su podršku najpre pružili Tomi Has i Džejms Blejk, direktori Mastersa u Indijan Velsu i Majamiju, koji su takođe tražili od države da srpskom teniseru da izuzeće.
Informaciju da je njegov zahtev odbijen Novak i dalje nije zvanično potvrdio, a ukoliko je ona tačna sve je u rukama predsednika Bajdena koji jedini može da promeni odluku državne bezbednosti i pusti najboljeg tenisera sveta u SAD.
Na američkog predsednika vrši se veliki pritisak jer molbe dolaze sa svih strana i to od važnih ljudi. Vremena nema još puno, ali ostaje trunka nade da će Bajden ipak morati da se predomisli pod pritiskom.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Danil Medvedev i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
„Igramo deset minuta, pa tri plačemo“ – Rusi se pred finale setili anegdota iz Moskve
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Amerikanci odbili Novaka – sve je u rukama jednog čoveka
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
SPORT
Đokovićev odgovor na provokaciju: „Moj prijatelju...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala