- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nemački „Rajnmetal“ vodi pregovore s Kijevom o izgradnji fabrike tenkova

© Sputnik / Ilья PitalevNemački tenk "Panter" iz Drugog svetskog rata na izložbi Vojno-istorijskog muzeja u Kubinki
Nemački tenk Panter iz Drugog svetskog rata na izložbi Vojno-istorijskog muzeja u Kubinki - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Šef nemačkog odbrambenog koncerna „Rajmetal“ Armin Paperger izjavio je da se vode pregovori sa Ukrajinom o izgradnji fabrike za proizvodnju tenkova u toj zemlji. Kako je rekao, pregovori obećavaju a vrednost projekta je oko 200 miliona evra.

„Za oko 200 miliona evra u Ukrajini može biti izgrađena fabrika ‘Rajnmetala’“, rekao je Paperger u intervjuu za „Rajniše post“.

Prema njegovim rečima, u takvoj fabrici godišnje bi moglo da se proizvodi do 400 tenkova „panter“.
Ukrajini je, kako je rekao, za pobedu potrebno još oko 600-800 tenkova i čak i ako bi Bundesver dao Kijevu svih 300 tenkova koje ima to ne bi bilo dovoljno, a u koncernu se radi punom parom.
Paperger se nada da bi odluka mogla da bude doneta u naredna dva meseca.
Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc je nedavno rekao da Berlin nastavlja da širi svoju vojnu pomoć Kijevu. Kao primer, naveo je odluku da se Ukrajini isporuče borbena vozila pešadije „marder“, glavni borbeni tenkovi „leopard 1“ i „leopard 2“, kao i druga tehnika.
Trenutno ukrajinski vojnici nastavljaju obuku za rad na „leopardu 2“. Berlin će poslati ukupno 18 tenkova ovog tipa Kijevu. Kako je ranije saopšteno, iznos pomoći koju je Nemačka pružila ili garantovala Ukrajini od februara 2022. godine iznosi više od 14 milijardi evra. Pri tom se ne misli samo na vojnu pomoć, već i na humanitarnu i finansijsku.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
SVET
Potvrđeno: Nemačka tražila od Švajcarske da joj proda tenkove „leopard 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala