- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Potvrđeno: Nemačka tražila od Švajcarske da joj proda tenkove „leopard 2“

© AP Photo / Polish Defense MinistryTenkovi leopard 2
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Švajcarska je dobila zahtev od Nemačke za kupovinu tenkova „leopard 2“, izjavio je za Sputnjik sekretar za štampu Federalnog departmana odbrane, zaštite, stanovništva i sporta Švajcarske Lorenc Friškneht.

„Švajcarska je zaista dobila zahtev od Nemačke za kupovinu tenkova 'leopard 2' “, potvrdio je Friškneht.

Nemačka dala obećanje

Ranije je izdanje Blik“, pozivajući se na Federalni departman odbrane, zaštite, stanovništva i sporta Švajcarske, objavilo da je Nemačka tražila od Švajcarske da joj proda deo od 96 tenkova „leopard 2“, koji su u rezervi švajcarske vojske, obećavši da ih neće slati Kijevu.
„Berlin želi da Švajcarska proda deo svojih tenkova „leopard“ nemačkoj kompaniji 'Rajnmetal'. Ova vozila treba da zamene tenkove, koje zapadne zemlje trenutno isporučuju Ukrajini“, navodi se u materijalu.
Izdanje je preciziralo da ovakva prodaja nije moguća bez saglasnosti parlamenta, a nije naveden ni tačan broj tenkova koji je Berlin tražio.
PR služba Ministarstva odbrane Švajcarske ranije je saopštila da Bern raspolaže rezervom od 96 tenkova „leopard 2“, ali nijedna država nije tražila od Berna da ih kupi.
Ranije je Švajcarska, pozivajući se na princip vojne neutralnosti, odbijala zahteve Nemačke, Španije i Danske za reeksport u Ukrajinu municije, proizvedene u konfederaciji.
Nemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard 2“, te da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju nemačke tenkove iz svojih zaliha. Nemačka vlada potvrdila je i da će Kijevu biti isporučeno 178 tenkova "leopard 1". Prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, tenkovi „leopard 2“ biće poslati u Ukrajinu „do kraja marta“.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemački ministar nema reči hvale za tenkove koji su obećani Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala