- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

NASA je svemirskom letelicom pogodila asteroid: Rezultat je iznenadio sve /video/

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainIlustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos
Ilustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
NASA je u septembru svemirskom letelicom pogodila asteroid u Sunčevom sistemu, a rezultati istraživanja te akcije iznenadili su naučnike.
Motiv za sudaranje svemirske letelice sa asteroidom bila je mogućnost da se on pomeri iz orbite i tako isproba strategija za moguću odbranu naše planete od udara takvog tela koje može čak i da dovede do istrebljenja života. Naučnici su sada izneli rezultate ispitivanja i došli do saznanja da se asteroid pomerio iz orbite više nego što je očekivano i to ne samo zbog udara letelice.

Šta je pokazao sudar sa asteroidom

Rezultati sudara bili su predmet pet naučnih istraživanja, objavljenih u časopisu „Nejčr“ i svi su došli do sličnih saznanja.
Svemirska letelica NASA pogodila je u septembru, u okviru testa poznatog kao DART (The Double Asteroid Redirection Test), Dimorfos, jedan od dva asteroida koji putuju zajedno u istom sistemu. Dimorfos orbitira oko znatno većeg asteroida Didimosa, a iako je manji, svaka promena u Dimorfosovoj orbiti utiče i na pravac kretanja Didimosa.
Dimorfos, koji ima prečnik od 177 metara, napravi jedan krug oko Didimosa (prečnik 780 metara) za 11,9 sati. Udarac svemirske letelice trebalo je da promeni taj period za oko sedam minuta.

Dramatična promena

Kako je objašnjeno u naučnom radu koji je vodila astronom Kristina Tomas sa Univerziteta Severna Arizona, promena u periodu orbitiranja bila je mnogo dramatičnija: Dimorfos sada pređe krug oko Didimosa za 33 minuta kraće nego ranije. Naučnici su zaključili da znatno veća promena u orbiti nije posledica samo udara svemirske letelice.
U radu Planetarnog naučnog instituta iz Arizone, koje je predvodio astronom Đian Jang Li, urađena je detaljna studija ejekte, odnosno materijala koji je izbačen prilikom eksplozivnog udara letelice. Dimorfos je čak dve nedelje posle udara i dalje izbacivao „rep“ od prašine i izgledao kao kometa.
Treći naučni rad, koji je predvodio astronom Arijel Grajkovski sa SETI instituta, proučavao je svetlost koju je Dimorfos reflektovao pre, tokom i posle udara. Tri nedelje posle sudara, Dimorfosova svetlost vratila se na nivo koji je bio pre njega. Nivo svetlosti tokom proučavanog perioda ukazao je kako je Dimorfos izgubio od 0,3 do 0,5 odsto ukupne mase.

Šta je uzrok

Naučni rad istraživača koje je predvodio Endrju Čeng sa Univerziteta Džons Hopkins navodi da je upravo taj izbačeni materijal odgovoran u najvećoj meri za promenu orbite asteroida. On je, prema tim navodima, Dimorfosu dao veće ubrzanje nego sam udar svemirske letelice NASA.
„Udar letelice DART pokazuje da prenos momenta na ciljani asteroid može biti znatno veći od samog momenta koji predaje kinetički impaktor, što znači da se kinetički udar kao mogućnost prevencije sudara Zemlje i asteroida može smatrati efikasnim“, navodi se u tom istraživanju.
Tim naučnika, koje je predvodio Terik Dali sa Džons Hopkins univerziteta, rekonstruisao je sam trenutak udara na osnovu prikupljenih podataka, uključujući i vremensku liniju pre samog udara, detaljne karakteristike mesta udara, kao i veličinu i oblik Dimorfosa. I njihovi rezultati ukazuju da se čovečanstvo na ovaj način može odbraniti i skrenuti asteroid sa kursa, ukoliko ima čak i ograničeno znanje o njegovom sastavu i stanju površine, bez sprovođenja dugih i skupih izviđačkih misija, prenosi „Sajens alert“.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
DRUŠTVO
„Uzdrmani su temelji nauke“: Astronomi otkrili šest objekata u svemiru koje ne mogu da objasne /foto/
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
DRUŠTVO
Šta to guta crna rupa u središtu Mlečnog puta: Astronomi traže odgovor šta je nepoznati objekat
Snimak nekoliko minuta posle sudara DART-a i asteroida Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta se dogodilo u svemiru: Prve fotografije sudara svemirske letelice sa asteroidom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala