- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se dogodilo u svemiru: Prve fotografije sudara svemirske letelice sa asteroidom

© NASA . ASI/NASASnimak nekoliko minuta posle sudara DART-a i asteroida Dimorfos
Snimak nekoliko minuta posle sudara DART-a i asteroida Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Projekat dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), koji je bio značajna prekretnica u NASA programu planetarne odbrane, zapravo je prvi podvig u nameri da se promeni putanja nekog nebeskog tela. Tehnologija misije DART bi jednog dana mogla da se iskoristi radi sprečavanja sudara asteroida sa Zemljom.
Prve fotografije neposredno nakon prvog eksperimenta NASA koji je izveden u ponedeljak, a u čijem završnom delu je svemirski brod pao na asteroid Dimorfos, objavila je italijanska svemirska agencija. Snimke je napravio mikro-satelit LICIACube, koji je imao dve kamere, a lansirao ga je DART nekoliko dana pre udara. Samo nekoliko minuta posle sudara, mali satelit je proleteo pored asteroida da napravi fotografije.
Fotografije pokazuju velike izbačene pruge i nešto što izgleda kao krater, a što zapravo predstavlja ostatke broda na površini Dimorfosa.
Udar velikog svemirskog kamena mogao bi da izazove značajnu devastaciju lokalnog ili regionalnog obima na Zemlji, a eksperimentom se htelo postići da se promeni orbita mesečevog asteroida Dimorfos oko većeg asteroida Didimos. Ni jedno ni drugo ne predstavljaju pretnju našoj planeti u budućnosti. Od Zemlje su, inače, udaljeni oko 11 miliona kilometara.
Pre sudara, stručnjaci su predvideli da će pad DART-a izbaciti između 9.979 i 99.790 kilograma prašine u svemir i urezati krater na asteroidu.
U narednom periodu moglo bi da bude objavljeno više fotografija posledica sudara pošto su svemirski teleskopi poput „Habla“ i „Džejmsa Veba“, kao i drugi zemaljski teleskopi, bili usmereni na posmatranje udar u Dimorfos.
Da bi se precizno procenilo koliko je udar promenio orbitu Dimorfosa oko Didimosa, biće neophodne nedelje posmatranja ovog para asteroida, navodi NASA.
Asteroid - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pravo u metu: Svemirska letelica udarila u asteroid, NASA tvrdi da neće pasti na Zemlju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala