- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta to guta crna rupa u središtu Mlečnog puta: Astronomi traže odgovor šta je nepoznati objekat

CC0 / Pixabay / Crna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Astronomi već decenijama posmatraju misteriozni objekat Iks-7, koji izgleda kao tanak oblak gasa i prašine, kako kruži oko supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta. Analizirajući podatke tog posmatranja tokom 20 godina, naučnici su otkrili dramatičnu transformaciju objekta Iks-7, čija dužina je dvostruko povećana za to vreme.
Nijedan drugi objekat u tom regionu naše galaksije nije doživeo tako dramatične promene, kaže Ana Ćurlo, astrofizičar sa Univerziteta Kalifornija Los Anđeles, jedan od vodećih autora studije objavljene u „Astrofizičkom žurnalu“.

Kako je nastao Iks-7

Promena u strukturi tog objekta sugeriše da je on nastao od delova izbačenih tokom relativno skorog sudara dve zvezde.
„Iks-7 je prvi put snimljen kada je izgledao kao kometa, pa se činilo da je taj oblik dobio zbog zvezdanog vetra ili mlazova čestica iz crne rupe. Ali, kako smo ga pratili 20 godina videli smo da postaje sve duži i duži. I nešto mora da usmerava ovaj oblak na njegovu posebnu putanju i daje mu posebnu orijentaciju“, objašnjava ona.
Ukoliko je ovaj objekat zaista oblak ostataka od sudara zvezda, novo otkriće ukazuje na neke detalje fascinantne dinamike u centru naše galaksije, kao što su frekvencija zvezdanih sudara i efekti ekstremne gravitacije, piše „Sajens alert“. Astronomi očekuju da će za nekoliko godina Iks-7 postati još izduženiji i da će ga progutati crna rupa.
Naučnici su tokom dve decenije uspeli da izračunaju masu objekta Iks-7, koja je 50 puta veća nego što je Zemljina.
Promene u poziciji i brzini tog objekta sugerišu da ima eliptičnu orbitu u centru galaksije sa periodom kruženja od 170 godina, iako simulacije pokazuju da neće završiti celu orbitu.
Naučnici su izračunali da će crna rupa pokidati oblak gasa 2036. godine, a njegovi ostaci će još neko vreme kružiti oko crne rupe, da bi ih ona konačno progutala.

Misteriozni Ge objekti

Iks-7 nalikuje drugim misterioznim objektima koji kruže oko centra naše galaksije, a poznati su kao Ge objekti. Oni su prvi put otkriveni pre dvadesetak godina i velika su zagonetka: izgledaju kao oblaci gasa, ali se ponašaju kao zvezde, rastežu se kada se približe crnoj rupi, ali ostaju netaknuti i vraćaju se u drugi oblik kako bi nastavili orbitiranje.
Hipoteza astronoma je da su Ge objekti bile zvezde koje su se spojile i tako je nastao veliki oblak materijala okupljenog u gravitacionom polju novoformirane zvezde. Potom je 2021. otkriveno da je jedan od tih objekata molekularni oblak u kom se kriju tri mlade zvezde, ali nije uočeno šta se krije u drugim Ge objektima.
Međutim, iako ima sličnosti, Iks-7 se značajno razlikuje od drugih Ge objekata. Njegova evolucija je mnogo dramatičnija i kada je u pitanju oblik i brzina. Moguće je da Iks-7 ne pripada Ge objektima, ali da je srodan.
„Jedna mogućnost je da su prašina i gas iz Iks-7 zapravo izbačeni prilikom spajanja dve zvezde. U tom procesu, zvezda koja je nastala skrivena je u oblaku gasa i prašine, što odgovara i opisu Ge objekata“, kaže Ana Ćurlo.
Ipak, Iks-7 nije okupljen oko masovnog objekta unutar njegovog centra, pa je moguće da ima kraći životni vek u odnosu na Ge objekte, pa zbog toga nije primećen neki objekat sličan njemu. Postoji mogućnost i da zvezda nastala sudarom dve zvezde, prilikom čega je nastao oblak Iks-7 možda postoji negde u centru galaksije, na sopstvenoj orbiti.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
DRUŠTVO
„Uzdrmani su temelji nauke“: Astronomi otkrili šest objekata u svemiru koje ne mogu da objasne /foto/
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
DRUŠTVO
Kosmička mreža: Otkriveno magnetno polje najveće strukture u svemiru
Galaksija na zvezdanom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
DRUŠTVO
Kosmičko bure baruta u našoj galaksiji: Ima sve uslove za eksploziju ogromnih razmera - kilonovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala