- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dijametralno suprotno raspoloženje, „vatrogasac“ i samo jedan gubitnik

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa večitog derbija
Detalj sa večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
U petak se na stadionu „Rajko Mitić“ od 19 časova igra 169. večiti derbi koji Zvezda i Partizan dočekuju u dijametralno suprotnom raspoloženju, ali sa istim ciljem. I jedni i drugi u tim duelima na krv i nož najavljuju juriš na pobedu, s tim što u poslednje vreme remi bude najrealniji ishod. To se pokazalo na tri od prethodnih pet dvoboja večitih.
Dok crveno-beli nižu pobede, crno-beli su promenili trenera i nanizali katastrofalne rezultate, pa bi pobeda nad ljutim rivalom došla kao melem na rane, ali...
Marko Dmitrović - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
SPORT
Marko je pokazao šta znači biti čovek i oprostio je: „Pojedinac ne može da ukalja toliko važan klub“
Bez obzira što Crvena zvezda gospodari srpskim fudbalom, što potvrđuje pet vezanih titula i čak 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, jasno je da izabranici Miloša Milojevića ne žele da se opuštaju i da ih neće zavarati katastrofalna situacija u taboru crno-belih koji će pokušati da vaskrsnu čuvenom šok-terapijom.
Odšetao je s klupe Partizana Gordan Petrić s rukama u džepovima, očigledno nemoćan da promeni stvari. Mučno je bilo gledati tu nemoć u dvoboju sa Šerifom, gde je, sada već bivši trener Partizana, bio prikovan za klupu i nije želeo da se trgne iz letargije u koju su upali on i ekipa.
Uprkos vođstvu Kvinsija Meniga, usledila su „tri metka“ Šerifa u srcu Beograda i smrtna presuda Partizanu u Evropi.
A onda kiks protiv Radničkog 1923 (1:1) u Humskoj pred sablasno praznim tribinama, začinjen sukobom kapitena Slobodana Uroševića sa šačicom navijača, posle kog je Petrić poručio da je izgubio svlačionicu i da neće ispoštovati raniji dogovor da vodi ekipu u derbiju. Pokupio se i otišao sa prethodno spakovanim koferom, a na njegovo mesto postavljen je Igor Duljaj.
Još jedan u nizu od bivših fudbalera crno-belih koji su prihvatili „vruć krompir“ i pokušaće da trgne ekipu iz katastrofalne situacije i da joj sačuva bar drugo mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, jer trećeplasirani TSC diše za vratom i na samo bod je zaostatka.
Vladan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SPORT
Ekstraklasa na golu Srbije – Piksijev novi Orao sleće iz Poljske
„Znate da se sve brzo dogodilo, odradio sam tek dva treninga sa prvim timom. Olakšavajuća okolnost je što sam bio tu dve godine, znam svakog pojedinačno, prosec upoznavanja nije bio potreban. Znamo da će biti izuzetno teško, ne bih se složio da nemamo šta da izgubimo, možemo mnogo da dobijemo ili mnogo da izgubimo. Zvezda je lider na tabeli, na svom terenu igraju, uvek poštujem rivala, ali poštujem svoj tim i verujem u svoju ekipu. Šok-terapija nekada deluje, a nekada ne, ali to će se tek sutra pokazati. Nećemo se predati, Zvezda je lider, a mi ćemo ići da pokažemo šta znamo. Partizan je pokazao u nekoliko utakmica da ume da igra fudbal i da se fizički nisi sa mnogo jačim protivnicima kao što je Keln. Verujem u momke, nadam se dobrom rezultatu i igri“, istakao je novi trener Partizana Igor Duljaj kom je pripala uloga „vatrogasca“.
Svestan je bivši fudbaler crno-belih i Šahtjora iz Donjecka pritiskom koji sa sobom nosi utakmica kao što je večiti derbi.
„Veoma je teško promeniti stvari za dva dana. Igrači su svesni koliki je pritisak javnosti, ulice, navijača. Sve što imam da kažem može da pomogne ili odmogne, oni su zreli, dugo su u Partizanu i nemam šta ja da njima mnogo pričam. Verujem u njih i to je važno. Poverenje između ekipe i igrača. Tu sam da zajedno napredujemo, ja kao trener, a oni kao igrači. Kao igrač, nisam bio u ovakvoj situaciji, ali mi se sve u životu dogodilo neočekivano, kada sam potpisao za Partizan, isto tako i za Šahtjor, pitali su me gde ti je pasoš, idemo u stan, idemo u Donjeck, toliko se brzo izdešavalo da nisam bio skroz ni svestan šta se dešava. nije mi ovo nepoznato, pričaće da sam neiskusan trener, ali videćemo šta će sutrašnja utakmica doneti“, podvukao je Duljaj.
S druge strane, Zvezda je posle saplitanja na prolećnoj premijeri protiv Vojvodine na Marakani (1:1) nanizala tri trijumfa u Superligi sa impresivnom gol-razlikom 11:0.
Svestan je i Milojević loše situacije u kojoj se nalazi ljuti rival i zato i poziva svoje izabranike na oprez pred 169. večiti derbi. Apostrofirao je šef Zvezdine struke Partizanov inat, kao potencijalni adut u dvoboju u petak od 19 časova.
„Promena trenera u Partizanu mi ne olakšava posao. To može puno puta da bude šok terapija, da zbiju redove i da se malo zategnu. Svaki trener donese nešto novo, energiju, pristup, viđenje stvari. Ne olakšava nam. Kada sam dolazio bilo je da ja mogu da izgubim prednost. Sada, oni ništa ne mogu da izgube, a ja mogu. U derbiju izgleda postoji samo jedan gubitnik, a to sam ja. Tako se napravi. Što se nas tiče, želimo da nastavimo dobar trend igara, poštujemo rivala kao i uvek. U situaciji u kojoj jesu, ali ne treba potceniti Partizan. Imaju tradiciju, inat i ponos, verujemo u sebe i to što radimo, imamo naš teren i publiku. Ne mogu da prihvatim da oni imaju veću motivaciju od nas. Ne mislim da se rešava sada, jer ima još dosta do kraja. Prednost je dobra, to na daje samopouzdanje, imamo obavezu i prema sebi i prema navijačima. Jesmo favoriti, malo se više potencira, ali je to posledica poslednjih rezultata. Ne bežimo od toga, ali nikada ne dobijate ništa od toga“, istakao je Milojević.
Ali, derbi je specifična utakmica i posebna kategorija on izlazi iz svih kalupa i okvira. Tu pravila nema. Uloga favorita i trenutna forma apsolutno ne nosi sa sobom tapiju na tri boda, već se sve menja kada fudbaleri istrče na teren. Njih 11 na 11.
Trenutak inspiracije, nepromišljen start, crveni karton, penal, lako mogu da promene tok utakmice i odvedu je u potpuno suprotnom smeru.
Zvezda i da izgubi neće je toliko boleti kada su u pitanju bodovi jer ima ogromnu prednost, ali je jasno da to ne želi da dozvoli pred armijom svojih navijača i čak osam derbija u kojima ne znaju za poraz.
S druge strane, Partizan želi bar delimično da se vrati u život i da umiri razočarane navijače koji su bojkotovali Humsku u prošlom kolu protiv Radničkog, što je uticalo na novo bledo izdanje crno-belih i na novo prosipanje bodova.
Jasno je da je Zvezda naoštrena i motivisana da potvrdi dominaciju i što pre da i matematički obezbedi direktan plasman u Ligu šampiona što je ulog sezone, dok Partizan igra za čast i obraz i želi da ostane na drugom mestu kako bi se domogao kvalifikacija za elitno takmičenje, gde vodi bitku sa TSC iz Bačke Topole.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Marko Dmitrović - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SPORT
Od mučkog napada do izvinjenja i cveća za Srbina – i to na njegovom terenu
Ivan Jurić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Vrela južnjačka krv je u milosti Hrvata – sude mu zbog Radonjića, ali istina je drugačija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala