- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vrela južnjačka krv je u milosti Hrvata – sude mu zbog Radonjića, ali istina je drugačija

© AP Photo / Antonio CalanniIvan Jurić
Ivan Jurić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Srbija, Hrvatska i Italija bruje o potezu trenera Torina Ivana Jurića, koji je uveo u igru protiv Juventusa Nemanju Radonjića, da bi ga zamenio posle 15 minuta. Medalja uvek ima dve strane, jedni ga žestoko osuđuju spuštajući sve na onaj nivo Hrvat i Srbin, dok drugi zameraju brzonogom Nišliji na indolentnosti.
Istina je uvek negde između, pa je najbolje stvari sagledati iz neutralnog ugla. Nikako vruće glave, već onda kada situacija počne da se smiruje, kao što je to trenutno slučaj sa onim što su javnosti na Apeninima i šire servirali glavni junaci ove priče Ivan Jurić i Nemanja Radonjić.
Hrvat je upozorio protiv Kremonezea da nije zadovoljan pristupom bivšeg fudbalera Crvene zvezde koji je na pozajmici iz Olimpik Marseja. Usledila je sedmica napornih i, kako je Jurić istakao, odličnih treninga u režiji vrele južnjačke krv, od koje je Hrvat očekivao da proključa kada je najvažnije – u derbiju Torina.
Aleksandar Janković, trener, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Kina je zapamtila Antića, a sada se uzda u njegovu „desnu ruku“ s Mundijala
Ali, dogodilo se potpuno suprotno. Ravna linija, šetnja i rezultat svega – primljen gol za 3:2, jednak padu u ambis, koji je kasnije označio kapitulaciju gostiju – 4:2.
Umesto da proključa vrela južnjačka krv, proključale su društvene mreže zbog nesvakidašnje i nepopularne odluke Ivana Jurića da posle samo 15 minuta izvadi iz igre srpskog reprezentativca, koji očigledno ima problem da iskaže pun potencijal zbog svog temperamenta.
Mišljenja su podeljena, kao što to obično i biva. Jedni klevetaju Hrvata da je ustaša, da je to priredio Radonjiću samo zato što je Srbin, drugi kažu da je Nemanja to zaslužio jer se ponašao kao da igra fudbal ispred zgrade, pokazavši u dve-tri situacije, potpuno odsustvo timskog duha i discipline.
To je apostrofirao i na konferenciji za medije upravo trener „bikova“ iz Torina. Naime, Radonjić prilikom centaršuta Kijeze s desne strane nije izašao u blok, te su zbog toga morala dvojica defanzivaca da se izvuku iz srca kaznenog prostora i da krenu ka Italijanu posle čijeg centaršuta je pao treći gol Juventusa.
„Postoje zadaci koji moraju da se ispoštuju i koje pripremamo na treninzima. Ako neko ne ispunjava obaveze, onda će da plati. Važno je imati u ekipi igrače koji su glavom u utakmici i za najmanje detalje. Ali, Radonjić to nije shvatio. Mislim da nije maliciozan, već jednostavno ne shvata, ne razume. Imate igrače poput Vlašića koji su maksimalno prisutni na terenu. A imate igrače koji ne shvataju tako ozbiljno neke stvari. Neće biti nikakvih posledica za Radonjića. On je imao spektakularnu nedelju na treninzima i svi smo mislili da može da napravi razliku kada uđe. Zato smo i razočarani“, izjavio je Jurić.
Ono što je bitno u njegovom izlaganju jeste onaj detalj, koji se odnosi da Radonjić neće snositi posledice. Uveliko su mediji na Čizmi počeli da licitiraju da je Radonjić završio priču u Torinu, ali reči Hrvata ne ukazuju na takav epilog.
Ali, svi oni silni komentari na društvenim mrežama koji etiketiraju Ivana Jurića kao nekog ko ne voli Srbe definitivno „ne piju vodu“.
Ni jedan promil ne odgovaraju istini. Štaviše, apsolutno su pogrešni.
Upravo je Jurić čovek koji je insistirao na dovođenju Nemanje Radonjića s namerom da učini da proključa vrela južnjačka krv. Daleko od toga da je Radonjić jedini. Doveo je još jednog talentovanog vezistu iz Niša – Ivana Ilića, a tu je i golman Vanja Milinković-Savić.
S Piksijevim potencijalnim naslednikom Ilićem, Hrvat je već sarađivao u Veroni i zato nije žalio novac (između 15 i 16 miliona evra) kada ga je u zimskom januarskom prelaznom roku doveo među „bikove“ da nadomesti ogromnu rupu koja je nastala odlaskom kapitena Torina – takođe Srbina Saše Lukića koji je prešao kod Mitrovića u Fulam.
Ni to nije sve. Darko Lazović, nekadašnji kapiten Crvene zvezde je najbolji fudbal otkako je prešao u inostranstvo igrao pod komandom Hrvata Ivana Jurića.
Sada je Jurić kog mnogi optužuju da ne voli Srbe, koncentraciju usmerio ka Radonjiću i Iliću, što potvrđuju sledeće reči, upravo posle meča sa Juventusom (4:2).

„Momak ima talenat, ali je evidentno da za ovih šest meseci zajedničkog rada nisam uspeo da ga pretvorim u fudbalera. Kod kornera moraš da budeš oprezan i pažljiv. Možeš da ga odbraniš dobro ili loše, ali moraš da budeš uvek tu“, rekao je Jurić o Radonjiću, a onda se osvrnuo na partiju Ivana Ilića koji predstavlja budćnost fudbalske Srbije.

„Odigrao je solidnu utakmicu, a poseduje neograničene mogućnosti. Nije u idealnoj formi, biće on još mnogo, mnogo bolji. Najvažnija stvar je da poseduje volju za napretkom. Izborom da dođe u naš klub je otkrio kojim putem želi da ide u karijeri. Garantujem vam da će Ivan postići mnogo", nahvalio je Jurić imenjaka iz Srbije.
Kada na sve navedeno i izrečeno, dodate da je Hrvat "ključeve od gola" Torina poverio srpskom divu Vanji Milinković-Saviću, koji brani u životnoj formi, što se pokazalo na Mundijalu u Kataru, gde su Orlovima surovo skresana krila, ali je on činio čuda, definitivno padaju u vodu sve teorije zavere da je Jurić izveo Radonjića jer ne voli Srbe.
Mogu da ga optužuju, ali istina kaže drugačije...
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Hrvat ga je ponizio, Radonjić se ne predaje: „Bog sve vidi“
Artjom Dzjuba i Aleksandar Kokorin - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Slavni Rus neće ni da čuje za Englesku: Volim svoju zemlju i podržavam Putina – njih ne podnosim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala