- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kina je zapamtila Antića, a sada se uzda u njegovu „desnu ruku“ s Mundijala

© AFP 2023 / NICOLAS LAMBERTAleksandar Janković, trener, Kina
Aleksandar Janković, trener, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Srpski stručnjak Aleksandar Janković, koji je nedavno imenovan za novog selektora Kine, imao je prvo obraćanje u Pekingu, gde je poručio da je cilj da se reprezentacija plasira na Mundijal 2026. godine. U svom premijernom izlaganju Janković se setio saradnje sa legendarnim Radomirom Antićem, koji je takođe radio u Kini.
Kina je poverenje ukazala nekadašnjem strategu Crvene zvezde, koji je prethodne četiri godine bio selektor pomenute zemlje za igrače uzrasta do 23 godine.
Janković je pohvalio saradnju sa FS Kine, poručivši da je u prethodnom periodu imao kompletan uvid u celokupno stanje kada je fudbal u pitanju.
„Godinama unazad, već pet godina imam dobru komunikaciju sa FS Kine, gde sam zaista stekao poverenje i nadu da će se u budućnosti beležiti bolji rezultati. Kao trener koji živi na terenu mogu da kažem da pripreme počinju. U prethodne četiri godine obavljao sam funkciju selektora za igrače uzrasta do 23 godine. Nisam samo posmatrao igrače pomenutog uzrasta, već sam pažljivo gledao mečeve kineskog prvenstva. Upravo tu sam stekao uvid o svim reprezentativcima Kine“, poručio je Janković.
Usledilo je konkretno pitanje tamošnjih novinara šta je imperativ u budućnosti, na šta je Sale Janković, poznat i po nadimku „srpski Murinjo“ imao spreman odgovor:
„Kada su konkretni ciljevi u pitanju, kao trener imam različite načine da izbegnem odgovor na ovo pitanje, ali moramo da postavimo jasan cilj, a to je da damo sve što je u našoj moći kako bismo se plasirali na Svetsko prvenstvo 2026. godine. Kao član stručnog štaba Radomira Antića, bio sam učesnik Mundijala u Južnoj Africi. Kada je on dobio crveni karton protiv Australije, predvodio sam naš tim na narednih nekoliko utakmica. Sa 39 godina sam imao selektorsko iskustvo i verujem da bi to moglo da mi pomogne da reprezentaciju Kine dignem na viši nivo“, ističe Aleksandar.
Inače, legendarni stručnjak Radomir Antić koji je preminuo u aprilu 2020. godine vodio je tokom prebogate trenerske karijere kineske klubove Šandong i Hebej.
Janković želi da Kina pod njegovom komandom izgradi svoj stil igre. Od fudbalera će tražiti maksimalnu posvećenost, a sve zarad ostvarenja zajedničkog cilja - plasmana na Svetsko prvenstvo za tri godine.
„Svaki dan tokom kog možemo da izgubimo vreme predstavlja skrivenu opasnost. Očekuje nas specifičan cilj, bez obzira na to što je povećan broj učesnika Mundijala. Moramo da budemo čak i na treningu na visokom nivou, pošto fudbal nije prekidač. Svaku utakmicu moramo da odradimo do kraja. Kriterijumi koje preferiram zasnovani su na mentalitetu igrača. Moraju svi da budu za primer, počevši od utakmice do pripreme za trening. Postavićemo standarde i videti ko će se na koji način uklopiti. Gledaćemo da napravimo naš stil igre“, zaključio je srpski stručnjak Saša Janković.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Artjom Dzjuba i Aleksandar Kokorin - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Slavni Rus neće ni da čuje za Englesku: Volim svoju zemlju i podržavam Putina – njih ne podnosim
Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Bizarnostima nema kraja – „zalutala“ medalja i režim koji nije za svakoga: „Mogao sam da umrem“
Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Hrvat ga je ponizio, Radonjić se ne predaje: „Bog sve vidi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala