Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Presuda protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji: O Račku samo mogu da se iznose – laži

© Sputnik / Aleksandar MilačićOružje koje je nađeno u Račku, arhivska fotografija
Oružje koje je nađeno u Račku, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Ni jedan dan nije prošao nakon što je završen sastanak u Briselu, još ni Kurti iz aviona nije izašao, a pravosuđe u Prištini je poslalo „čestitku“ Srbima, ovoga puta u vidu drugostepene presude Ivanu Todosijeviću koji je kažnjen sa godinu dana zatvora jer je negirao događaje u Račku koji su prethodili intervenciji NATO 1999. godine.
Sloboda govora u slučaju tumačenja Račka totalno je ugašena, a poslednje gušenje slobode govora za Srbe na Kosovu i Metohiji izveli su u utorak kosovski pravosudni organi - presuda Ivanu Todosijeviću najpre je izašla u medijima na albanskom jeziku, čak i pre nego što je ona uručena okrivljenom Srbinu i njegovom braniocu advokatu Nebojši Vlajiću. To je i sam Vlajić potvrdio za Sputnjik:

„Samim tim što nas albanski mediji informišu o odluci suda jasno se pokazuje kome je presuda namenjena. Namenjena je čitavom srpskom narodu i njegovom ućutkivanju i disciplinovanju kada je u pitanju slučaj Račak“, kaže Vlajić.

Podsetimo, Vrhovni sud je nakon prvog postupka, koji je bio održan 2019. godine u kom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora, vratio predmet na ponovno suđenje jer je utvrđeno da je u prvom postupku bilo brojnih povreda krivičnog zakona kao i zakona o krivičnom postupku.
Vlajić napominje da je i ova nova presuda kao i ona prva – protivzakonita:
„Ova presuda je jednako nezakonita kao ona prva, ali je kazna ublažena, pa je umesto dve godine izrečena kazna od godinu dana zatvora. Svejedno je drakonska, jer kazna ne može da bude pravična ukoliko to što je okrivljeni učinio nije krivično delo. Ovo nije krivično delo spada u dozvoljenu slobodu govora“, poručio je Vlajić.

O Račku dozvoljene isključivo laži

Todosijević je na obeležavanju dvadesetogodišnjice od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju, ispred spomenika nastradalima tokom NATO agresije i žrtvama nakon završetka rata, između ostalog izjavio da je Račak fabrikovan događaj.
Njegova golgota je krenula nekoliko nedelja kasnije kada je taj snimak dospeo u javnost i to je bilo dovoljno da najpre javnost, kasnije kosovska vlada i političari i na kraju i sam sud krenu sa pravnim mučenjem Todosijevića.
Od samog početka suđenja bilo je jasno da je Ivan Todosijević reper za buduće govore koji bilo ko od Srba pokuša da održi na temu Račak.
Međunarodni predstavnici su se na kratko umešali u ovaj slučaj uvidevši da su Todosijevićeve reči klasičan primer slobode govora, ali su se i oni ubrzo ućutali kako su iz ambasada počela da stižu saopštenja da se Račak “ne bi smeo negirati”.
Todosijević sa svojim pravnim timom sada dolazi do situacije da pred kosovskim vrhovnim sudom čuva zakon od samih kosovskih Albanaca.
S obzirom da je na drugostepenu presudu nemoguće uložiti žalbu, a jedino što ostaje je da Vrhovnom sudom uputi zahtev o zaštiti zakonitosti, jer je više nego očigledno je da su svi zakonski elementi prekršeni u postupku koji se vodio protiv Todosijevića.
Ivan Todosijević, predsednika privremenog organa opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
SRBIJA
Todosijeviću potvrđena kazna od godinu dana zatvora
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
SRBIJA
„Novi Račak“ na sudu – dovoljno je da upere prstom na Srbina i da kažu: Kriv si!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala