Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Novi Račak“ na sudu – dovoljno je da upere prstom na Srbina i da kažu: Kriv si!

© AP Photo / Visar KryeziuVilijam Voker na Kosovu
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Odluka Prištine da raspiše međunarodne poternice za 18 lica srpske nacionalnosti zbog navodnog učešća u događaju u Račku pre 24 godine novi je bezbednosni pritisak za Srbe na Kosovu, kaže za Sputnjik Veroljub Petronić, stručnjak za bezbednost iz Kosovske Mitrovice.
Sama činjenica da nakon toliko godina Specijalno tužilaštvo u Prištini iznosi u javnost spisak od 18 Srba, kako ističe Petronić, sigurno dodatno plaši Srbe , prvo što se ne zna da li je taj spisak biti konačan , drugo što se svi pitaju je šta se čekalo više od 20 godina da se izbaci spisak sa osumnjičenim Srbima.
„Sigurno da je ovo dodatni pritisak jer i neki čovek koji je tokom sukoba bio u rezervnom sastavu, pa makar bio i kuvar ili pismonoša mora da strepi da li će ga neko optužiti za ratni zločin”, kaže Petronić.
Sigurno je, smatra on, da se vlasti u Prištini zahvaljujući sponzorima svoje nezavisnosti trude da na sve načine ućutkaju one koji ne dele mišljenje kosovskih sponzora.
Tako se sasvim zaboravilo priznanje Helene Rante, finskog forenzičara koja je vodila istragu o ubijenima u selu Račak na Kosovu I Metohiji, da je bila pod strašnim pritiskom tadašnjeg šefa verifikacione misije OEBS-a, da u svom izveštaju okrivi Srbe za ubistva.
Najbolji dokaz da se oni koji progovore o istini u Račku moraju ućutkati je slučaj Ivana Todosijevića koga su albanski mediji razapinjali, a pod tim pritiscima ga i sud proglasio krivim zbog „podsticanja nenacionalnu, rasnu i versku mržnju”, te ga osudio na godinu dana zatvora.
Podsetimo Todosijević je na obeležavanju 20 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju izjavio da se u Račku dogodilo nešto zbog čega je kasnije montirana optužnica po kojoj bi se Srbi optužili za navodni masakr u Račku i da je to bio povod za NATO agresiju.

Srbi između čekića i nakovnja

Novim optužnicima se Srbi na Kosovu i Metohiji stavljaju između čekića i nakovnja pa se tako na severu terete za terorizam, a na jugu za ratne zločin a po potrebi se ta uloga menja.
Srbi na jugu koji pokrenu imovinske sporove protiv Albanaca koji su uzurpirali njihove kuće i imanja kada dođu na korak od povratka svoje imovine bivaju optuženi za ratne zločine, a za presudu „kriv je” potrebno je da neko na njih uperi prst i nađe dva svedoka.
Drakonske kazne dobijaju Srbi odreda ako se samo nađu na optuženičkoj klupi.
Tako je Nenad Arsić osuđen na šest godina jer je tokom rata navodno naterao žrtve J.Š. i S.Š, „koji i danas pate, da piju alkohol i pevaju srpske pesme“.
Darko Tasić iz Male Kruše je osušen na 22 godine zatvora jer je navodno počinio zločin u tom kosovskom selu.
Tasić je proglašen krivim i da je kao član rezervnog sastava policije bio saučesnik i da je zajedno sa drugim nepoznatim osobama, kako je navedeno, učestvovao u pljački, ilegalnom i namernom paljenju kuća što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.
„Veće lokalnih sudija je podleglo pritisku javnosti i izreklo kaznu koja do sada nije zabeležena u posleratnoj sudskoj praksi Kosova. Kazna je određena iznad zakonskog maksimuma, na šta ćemo Apelacionom sudu u Prištini žalbom ukazati“, izjavio je tada njegov branilac Dejan Vasić.
Najveća predviđena kazna za ovo delo je od 5 do 20 godina zatvora.
Brojni su primeri gde za Srbe u procesima nije bilo pravde, od svedoka koji daju totalno različite izjave do onih koji na sudu kažu da osoba koja se sumnjiči nije izvršila krivično delo koje mu se stavlja na teret, ali Srbi svakako na kraju budu krivi i osuđeni.
Nakon novih optužnica sve je vise Srba koji se pitaju da li smeju ostati an KiM, a primeri iz prakse pokazuju da će ukoliko budu uhapšeni biti i krivi za ono što im se stavlja na teret.
Sudski procesi pokazuju da tokom procesa tužilaštvo ne treba da dokazuje krivicu već da optuženi treba da dokazuju svoju nevinost.

Ko o čemu, Kurti o „genocidu”

Nakon 24 godine od sukoba u Račku koji je bio povod za bombardovanje Srbije od strane zemalja NATO-a, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, kosovske vlasti odlučile su da pokrenu postupak protiv 18 lica srpske nacionalnosti zbog navodnih ratnih zločina.
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 lica srpske nacionalnosti zbog navodnog učestvovanja u događaju u Račku.
„Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju. Ali zločin protiv čovečnosti, genocid kakav su počinile srpske snage u Račku 15. januara, ne može se sakriti, zamagliti i amnestirati“, rekao je Kurti na ceremoniji povodom obeležavanja 24. godišnjice događaja u Račku.
Vest koju su preneli prištinski mediji izazvala je novi strah među Srbima na Kosovu I Metohiji koji se iz dana u dan nalaze na novoj životnoj prekretnici, da li ostati ili zauvek napustiti vekovna ognjišta.
Pogledajte i emisiju Sputnjika iz serijala o NATO agresiji na SRJ - "Sve laži Vilijema Vokera":
Račak 15.januar 2019. godine - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
SRBIJA
Kurti: Tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba zbog „Račka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala