Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Todosijeviću potvrđena kazna od godinu dana zatvora

© Foto : Youtube/Kosovo online/PrintscreenIvan Todosijević, predsednika privremenog organa opštine Zvečan
Ivan Todosijević, predsednika privremenog organa opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu kojom je bivši ministar uprave i lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog "izazivanja mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti".
Prištinski mediji prenose da je Todosijevića Osnovni sud u Prištini osudio na godinu dana zatvora 19. oktobra 2022. godine, a u obrazloženju žalbene presude navodi se da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca, Nebojše Vlajića.
Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je proglasio Todosijevića krivim za krivično delo iz člana 147. stav 1. KZRK.
Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.
Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.
Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini, a branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu, čije je Veće odlučilo da vrati slučaj na ponovno suđenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala