- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moć nezavisnih država: Iranski ratni brodovi stigli u američko „zadnje dvorište“

© AFP 2023 / KARIM SAHIB Iranski krijumčari u Ormuskom moreuzu
Iranski krijumčari u Ormuskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Brodovi iranske Ratne mornarice, razarač „Dana“ i nosač helikoptera „Makran“, pristali su kod obale Rio de Žaneira nakon što je vlada predsednika Brazila Luisa Injasija Lule dala dozvolu za to uprkos pritisku SAD.
Vojni brodovi stigli su u Rio de Žaneiro u nedelju ujutru, saopštila je uprava luke tog grada, preneo je Rojters.
Iranski stručnjak za međunarodnu politiku Modžtaba Džalalzade izjavio je za Sputnjik da politički procesi koji uzimaju maha u Latinskoj Americi govore da postoji potreba za kardinalnom promenom spoljne politike i smanjenjem uticaja SAD.
Po njegovim rečima, u bliskoj budućnosti može se očekivati jačanje saradnje između Irana i Brazila – i to u različitim oblastima.

„Vidimo prisustvo iranskih vojnih brodova u području koje je poznato kao američko 'zadnje dvorište'. Poslednjih godina zbog antiimperijalističkih pogleda koji su se formirali u Latinskoj Americi i pada vlada koje su bile pod uticajem SAD vidimo da je u spoljnoj politici tih zemalja prevladao antiamerikanizam“, ocenjuje stručnjak.

Kako dodaje, antiimperijalistički stavovi Lule da Silve i njegovi postupci tokom prethodnog mandata bili su osnova za izuzetan razvoj odnosa između Brazila i Irana. Ojačale su ekonomske veze između zemalja, a trgovinski promet je porastao sa 14 miliona na tri milijarde dolara godišnje.
„Čini se da bi za vreme aktuelnog predsedničkog mandata Silve mogao da se očekuje novo širenje veza između Irana i Brazila u različitim oblastima, posebno u ekonomskoj sferi“, dodaje Džalalzade.
On smatra da bi međunarodni savezi trebalo da izvrše značajan uticaj u oblasti međunarodnih odnosa i da pokažu moć nezavisnih država u spoljnoj politici, posebno međuregionalni savezi.
„Brazil je zemlja u razvoju koja je uspela da prevaziđe prepreke i postigne uspeh u ekonomskom i socijalnom razvoju. Naravno, ima problema, ali Brazil je uspeo da aktivno učestvuje u tako velikoj koaliciji kao što je BRIKS. Iran takođe zauzima istaknuto mesto u nekoliko regionalnih saveza. Savez dve sile iz dva regiona može ojačati i proširiti uticaj svake od njih kako u svom, tako i u drugom regionu“, zaključio je iranski ekspert.
Ranije je agencija Rojters saopštila da je Brazil popustio pred pritiskom SAD i da je krajem januara odbacio zahtev Irana o pristajanju brodova u Riju i to za vreme posete predsednika Lule Vašingtonu.
Međutim, kasnije je saopšteno da je viceadmiral Karlos Eduardo Orta Arend, zamenik načelnika štaba brazilske Ratne mornarice dao odobrenje za pristajanje iranskih brodova u Rio de Žaneiru od 26. februara do 4. marta, navedeno je u zvaničnom saopštenju.
Učesnici ekonomskog foruma Rusija-Afrika u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SVET
Bitka velikih sila za kontinent budućnosti - tu nijedna zemlja nije okrenula leđa Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala