- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mesi je kralj fudbala – Poljaku bez noge se poklonio ceo Pariz

© AP Photo / Michel EulerMarćin Oleksi
Marćin Oleksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Lionel Mesi dobitnik je nagrade za najboljeg fudbalera sveta u tradicionalnom izboru FIFA. Ipak, svečanost u Parizu protekla je u znaku Poljaka Marčina Oleksija, koji je dobio čuvenu „Puškaš“ nagradu namenjenu strelcu najlepšeg gola. I najveće ovacije publike.
Zbog kasnije održanog Mundijala u Kataru prethodne godine (u novembru i decembru), svetska kuća fudbala je pomerila ustaljenu ceremoniju za početak 2023.
Mesi je dobio nagradu za najboljeg fudbalera u 2022. pošto je kao kapiten predvodio reprezentaciju Argentine do titule svetskog šampiona. Uz Argentinca, kandidati za nagradu bili su Francuzi Karim Benzema i Kilijan Mbape.
„Ovo je neverovatno. Bila je to duga godina i čast mi je što sam ovde i što sam osvojio ovu nagradu. Bez saigrača ne bih bio ovde. Ostvario sam san koji sam dugo sanjao. Malo ljudi ima priliku da ovo ostvari i ja sam imao sreće da to uradim“, izjavio je Mesi.
© AP Photo / Michel EulerLionel Mesi, najbolji fudbaler sveta za 2022
Lionel Mesi, najbolji fudbaler sveta za 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Lionel Mesi, najbolji fudbaler sveta za 2022
Ipak i slavnog Argentinca uspeo je da zaseni Poljak bez noge. Marčin Oleksi (35), dobitnik je čuvene „Puškaš“ nagrade namenjene strelcu najlepšeg gola u 2022.
Nagrada dobija na težini ako se zna da je ovaj momak prvi fudbaler sa amputiranom nogom koji je dobio nagradu od 2009. kada je ona ustanovljena.
Fudbaler Varte iz Poznanja privukao je pažnju potezom na utakmici protiv Stal Rešova kada je izveo perfektne makazice i savladao protivničkog golmana. Sa samo jednom nogom, bio je to neverovatan pogodak koji su saigrači posmatrali s nevericom.

Ko je Marčin Oleksi?

Radi se o poljskom fudbaleru sa amputiranom nogom. Imao je 23. godine i radio je kao drumski radnik kada je doživeo nesreću prilikom koje mu je mašina pala na noge i uslovila da mu bude amputiran donji deo leve noge.
Danas, 12 godina kasnije Marčin Oleksi je reprezentativac svoje zemlje u fudbalu za invalide, a nastavio je da se bavi i građevinskim poslovima.
Pre nesreće bio je golman, a 2019. godine odlučio je da se oproba ponovo u fudbalu i tako se sport vratio u njegov svakodnevni život. Marčin je predstavljao Poljsku na Svetskom prvenstvu za igrače sa amputiranom nogom 2022. gde su eliminisanni od Brazila u osmini finala.
Na ceremoniji u Parizu postao je prvi igrač u istoriji sa amputiranom nogom koji je dobio nagradu FIFA i time otvorio vrata za sve forme fudbala na globalnoj sceni.

Argentinci pokupili sve nagrade

Najbolji golman sveta za prošlu godinu je Argentinac Emilijano Martines, najbolji trener je selektor šampiona sveta Lionel Skaloni, dok je najbolja fudbalerka reprezentativka Španije Aleksis Puteljas.
Čuvar mreže Argentine oduševio je publiku odgovorom na pitanje ko su mu bili idoli kada je počinjao karijeru.
„Idoli? Sećam se da je moja majka čistila tuđe kuće osam ili devet sati dnevno, a da je otac radio po ceo dan. To su moji idoli“, otkrio je Emi Martines.
Najbolji trener sveta Skaloni se zahvalio porodici i igračima.
„Nema ništa bolje nego kada svoje sunarodnike učiniš srećnima. Hvala mojoj ženi, deci, ocu i majci. Hvala i 26-orici fudbalera koji su nas odveli u slavu. Bez njih ništa ne bi bilo moguće“, istakao je Skaloni.
I za kraj pomenimo da najbolji tim fudbalera u izboru FIFA za 2023. godinu čine: Tibo Kurtoa, Ašraf Hakimi, Virdžil van Dajk, Žoao Kanselo, Kevin de Brujne, Kazemiro, Luka Modrić, Lionel Mesi, Karim Benzema, Kilijan Mbape, Erling Haland.
Partizan i Mančester junajted - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SPORT
Od Đavola do Đavola – sve je otišlo dođavola
Alan Sen Maksiman, Njukasl - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SPORT
Ko ih je kleo nije dangubio – pola veka prokletstva za „svrake“
Igor Duljaj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SPORT
Partizan je našao rešenje – Petrić ipak bez „otkaznog roka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala