- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko ih je kleo nije dangubio – pola veka prokletstva za „svrake“

© AP Photo / Alastair GrantAlan Sen Maksiman, Njukasl
Alan Sen Maksiman, Njukasl - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Nedeljno popodne donelo je još jedno razočaranje za navijače Njukasla. Slavni klub sa severa Engleske poražen je u finalu Liga kupa od Mančester junajteda sa 2:0, čime je nastavljena neslavna serija gostovanja popularnih „svraka“ na Vembliju gde su izgubile devetu utakmicu u nizu.
Nesrećna serija krenula je još od finala FA kupa 1974. godine i predstavlja najduži niz poraza nekog kluba na najvećem engleskom stadionu. Skoro pola veka crno-beli nisu slavili pobedu na Vembliju.
To je dovoljan razlog navijačima Njukasla da se zapitaju - ko ih je prokleo, jer evo već 68 godina ne znaju za trofej. Poslednji put osvojili su FA kup davne 1955. godine, a šampionsku titulu 1927.
I kada se malo zadubite u tematiku, možete da pronađete da među navijačima crno-belih zaista postoji uvreženo mišljenje da su kao klub prokleti i da sve što im se dešava nije samo posledica „Marfijevog zakona“ (ako nešto može da pođe po zlu, biće tako).
Jedan od navijača ispričao je pre nekoliko godina kako je na izložbi u lokalnom muzeju povodom opsade grada Njukasla tokom Engleskog građanskog rata, saznao da je kod starog Galougejta izvršena egzekucija grupe žena koje su bile optužene za veštičarenje.
Po njegovom shvatanju, koje se nalazi na jednom nezvaničnom sajtu navijača Njukasla, možda je pre 367 godina neka od prokletih duša bacila kletvu na grad koja se proširila kasnije i na lokalni fudbalski klub.
„Takva ideja mi se mota po glavi već neko vreme, jer ne može biti samo loša sreća sve u vezi ovog kluba, da moderna istorija Njukasla bude kontinuirana priča o neuspehu, katastrofi i javnom poniženju“, napisao je navijač Stiven Torn.
Prema tvrdnji Torna, čak i u nostalgičnim danima kada je trebalo da pobeđuju u važnim mečevima, fudbaleri u crno-belim dresovima su propuštali prilike. Pa i „Grobari“ se sećaju one nesrećne penal-serije Njukasla kada je Partizan ušao prvi put u Ligu šampiona 2004. godine sa Lotarom Mateusom na klupi i Taribom Vestom u timu.
Naravno, navijači Njukasla ne poriču kvalitet protivnika sa kojim su igrali, ali im je svakako dosta da bukvalno svaki put dožive neuspeh kada se zapute dole južnije prema Londonu na neko veliko finale ili polufinale.
Takođe, u oči upada i činjenica i da dolazak novih, prebogatih vlasnika iz Saudijske Arabije i pored upumpanog bogatstva nije uspeo da sruši kletvu koja progoni Svrake.
Dakle, „Marfijev zakon“ ili kletva veštica? Ko god da je kriv, Njukasl i njegovi navijači zaslužuju objašnjenje.
Kazemiro, Mančester junajted - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
SPORT
Šest godina posta je gotovo – Mančester osvojio trofej „za slavu i čast“
Nemanja Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SPORT
Nemanjini topovi odjekuju Španijom
Saša Ilić, CSKA Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
SPORT
Srpska legenda u borbi sa vetrenjačama u Bugarskoj: „Nisam znao za bojkot – uz navijače do titule“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala