- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpska legenda u borbi sa vetrenjačama u Bugarskoj: „Nisam znao za bojkot – uz navijače do titule“

© Foto: Skrinšot/Sportal.bgSaša Ilić, CSKA Sofija
Saša Ilić, CSKA Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Saša Ilić, legenda Partizana, beleži fantastične rezultate sa CSKA iz Sofije u bugarskom šampionatu i na dobrom putu je da prekine surovu dominaciju Ludogoreca, koji je vezao 11 titula. U razgovoru za Sputnjik, bivši majstor u kopačkama pričao je o šampionskim ambicijama, druženju sa Krstajićem koji je selektor Bugarske, kao i o njegovom Partizanu.
Najveću strahovladu u evropskom fudbalu zaveo je Ludogorec iz Razgrada. Mnogi bi na prvu loptu pomislili Bajern, Pari Sen Žermen, Mančester siti, Juventus, ali bi žestoko pogrešili.
Bugarska ima rekordera po broju uzastopnih titula jer ih je Ludogorec nanizao čak 11, a sada se jedan Srbin svim silama trudi da prekine taj niz. Malo ko je verovao da će Saša Ilić, kada je napustio Čukarički i prihvatio poziv iz komšijske nam zemlje, da preuzme CSKA iz Sofije, imati toliko uspeha.
Iako poprilično mlad trener, Ilić je ekspresno počeo da beleži fantastične rezultate i posle 20 odigranih kola u Bugarskoj i dalje uspeva da odoli pritisku tima iz Razgrada i drži lidersku poziciju.
Bod prednosti, i tako iz meča u meč.
Intervju sa Sašom Ilićem smo dogovarali još oko Nove godine, ali su obaveze sprečile bivšeg kapitena Partizana da nam izađe u susret. Povod da ipak izguramo tu priču bio je povratak ultrasa CSKA Sofija na severnu tribinu. Sale se ovoga puta, bez pogovora odazvao.

„Jeste, vratili su se navijači iz sektora 'G' na tribinu i sada imamo veliku podršku. Oni napune stadion, naprave dobar ambijent i to će nam značiti. Biće naš vetar u leđa, imaćemo konačno huk s tribina. Eto, naterali smo ih našim dobrim partijama da dođu i da nas podrže u nastavku te šampionske trke s Ludogorecom“, istakao je Ilić.

Nije srpska legenda znala šta ga čeka u novom klubu.
„Kada sam došao u Bugarsku nisam znao za taj bojkot navijača. Bili su nezadovoljni nekim stvarima, ali smo ih igrama i rezultatima vratili. Eto, prošli meč je bilo 9.000 navijača, odlična atmosfera. Ako se to bude ponavljalo i mi budemo dobro igrali biće nam lakše da koračamo ka cilju“.
Uprkos prvom mestu koje praktično od početka sezone Ilić i CSKA drže, trener kluba iz Sofije je čvrsto na zemlji. Ne razmeće se krupnim izjavama, niti mu pada na pamet da preti Ludogorecu.
Naprotiv. Ide - meč po meč.
„Izuzetno je teško boriti se sa njima. Vladaju 11 godina i najbolja su ekipa u Bugarskoj. Prvi put da im neko preti, to smo trenutno mi. Borićemo se, imamo bod prednosti. Nije to ništa specijalno i ne razmišljamo previše unapred, već utakmicu, po utakmicu. Takva je liga da ne možeš svako kolo da očekuješ na lake bodove. Do meča sa Ludogorecom koji nam dolazi na noge ima vremena“, ističe Sale.
Na pitanje može li da povuče paralelu između srpske Superlige i bugarskog šampionata, Ilić odgovara:
„Ludogorec je u rangu Partizana i Crvene zvezde, konstantno igraju Evropu. Tereni su ovde malo bolji".
Iliću trenutno taj isti Ludogorec gleda u leđa, ali čak 15 trenera je CSKA iz Sofije promenio u poslednjih nekoliko godina. Nijedan nije izgurao sezonu do kraja, a čuveni vezista s brojem 22 na leđima, sada u ulozi trenera, na dobrom je putu da to ostvari.
„Kada je klub preuzeo novi gazda, pre šest-sedam godina, promenio je silne trenere. To je sve što znam. CSKA je uz Levski najveći klub u Bugarskoj i logično je da navijači i uprava očekuju samo najbolje. Posle se pojavio Ludogorec i počeo da osvaja sve te silne titule“, kaže Ilić.
Nekadašnji reprezentativac Srbije, koji je tokom prebogate karijere igrao od Španije do Turske, druži se u Bugarskoj s još jednom legendom Partizana – Mladenom Krstajićem koji je selektor Bugarske.
„Viđam se sa Krletom kad god je ovde. Napravio je određene promene u Bugarskoj reprezentaciji, napravio je dobre rezultate i sada mu predstoje teški mečevi u Ligi nacija, gde je sa Srbijom u grupi. Biće teško“, nema dilemu Sale.
Teško je i u njegovom Partizanu gde ima status božanstva. Već je jednom prilikom Ilić rekao da je rano da sedne na klupu crno-belih koja će uskoro ostati upražnjena posle najavljenog odlaska Gordana Petrića. Čak iako je logičan sled događaja da se Ilić nađe među kandidatima, gotovo je izvesno da će navijači Partizana morati da sačekaju na to.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Vladan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Vladan je izabrao Srbiju – „Doneo je odluke koje su ga odaljile od Bosne i Hercegovine“
Nemanja Vidić na humanitarnoj utakmici za Radovana Radakovića - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Legenda Partizana o borbi zvezdaša za fotelju FSS: Džajića i Vidića vidim zajedno u timu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala