- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o zapadnim sankcijama Rusiji: Kazna je neizbežna

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYKanadska zastava na pola koplja u Generalnom konzulatu Kanade u Njujorku 23. oktobra, 2014
Kanadska zastava na pola koplja u Generalnom konzulatu Kanade u Njujorku 23. oktobra, 2014 - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Rusija će odgovoriti na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Kanade i koriste iskustvo Zapada, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove.

„Mi pripremamo odgovor, kreativno primenjujući akumulirano iskustvo za fokusiraniji uticaj na Vašington i Otavu koja mu ugađa. To se dešava u uslovima kada Zapad, na čelu sa SAD, deluje krajnje agresivno, ne stideći se sredstava koje primenjuje. Ruske kontra-sankcije će se i dalje uvoditi na osnovu principa strogog reciprociteta i neizbežnosti kazne“, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, zapadne sankcije su usmerene na podrivanje industrijskog i finansijskog potencijala Rusije, kao i isključivanje zemlje iz svetskih ekonomskih veza.

„Ti pokušaji se poklapaju sa godišnjicom početka specijalne vojne operacije i oni su neperspektivni i nepromišljeni kao i zakletve Zapada da će Moskva biti poražena“, navela je Zaharova.

Ona je primetila da kanadski premijer Džastin Trjudo nije hteo da stavi na sankcioni spisak zvezdu sovjetskog hokeja Vladislava Tretjakova, kao i sovjetske kosmonaute Valentinu Tereškovu i Svetlanu Savicku.
SAD su prošle nedelje uvele nove sankcije protiv više od 100 fizičkih lica i kompanija iz Rusije, a Kanada je uvela sankcije protiv 129 fizičkih lica i 63 organizacije.
Nakon početka specijalne ruske operacije Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Broj sankcija je nekoliko desetina hiljada, iako SAD i Evropa priznaju da negativan uticaj nije bio toliko značajan.
Kako je ranije naveo ruski predsednik Vladimir Putin politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen osnovni cilj je pogoršanje života miliona ljudi. On je dodao da Moskva mirno prolazi kroz taj stalni pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
SVET
Amerika uvela nove sankcije protiv Rusije: Na udaru ministri, vojska, Zaporoška nuklearka, lider LNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala