- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ponestaje im municije: Zašto se na granici Pridnjestrovlja gomilaju ukrajinske trupe

© AP Photo / Andriy DubchakUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Na ukrajinsko-pridnjestrovskoj granici situacija je veoma napeta. Tamo se gomilaju oružane snage Ukrajine, vojna tehnika i artiljerija. Kako kažu za Sputnjik ruski eksperti, ova akcija je sprovedena jer kijevski režim pokušava da otvori novi front protiv Rusije – u Pridnjestrovlju.
Nije isključeno ni da ukrajinskim trupama ponestaje municije pa su, smatraju eksperti, bacile oko na skladišta oružja u selu Kolbasna. Međutim, celu teritoriju Pridnjestrovlja čuvaju ruski mirovnjaci.
Kako je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, situacija oko nepriznatog Pridnjestrovlja predstavlja za Kremlj predmet najveće pažnje i povod za zabrinutost.
„Situacija je turbulentna, provocira se spolja. Znamo da su i naši protivnici u ukrajinskom režimu, u kijevskom režimu i u evropskim zemljama sposobni za razne vrste provokacija. Mi smo toga svesni“, istakao je Peskov.

Pokušaj otvaranja novog fronta protiv Rusije

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, kijevske vlasti prebacuju trupe na granicu sa Pridnjestrovljem iz nekoliko razloga.
„Njihov cilj je da pokušaju da isprovociraju Rusiju na vojne akcije koje bi na kraju bile osuđene od strane Ukrajine i njenih saveznika. Pored toga, oni planiraju da uvuku rusku državu u sukob da bi skrenuli pažnju sa onih mesta na kojima žele da sprovedu kontraofanzivu. I ne isljučuje se mogućnost da ovom akcijom Kijev planira da zauzme i vojna skladišta u selu Kolbasna u Pridnjestrovlju, koja se tamo nalaze još od vremena Sovjetskog Saveza“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, kijevski režim pokušava da prebacivanjem oružanih snaga i vojne tehnike otvori novi front protiv Rusije – u Pridnjestrovlju.
„Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika ne želi da učestvuje ni u kakvim sukobima. Za nju je ovo neprijatno iznenađenje. Međutim, ovaj potez ukrajinskih vlasti ukazuje da je kijevski režim spreman da čak pokrene neku akciju protiv Pridnjestrovlja. A nije isključeno da neće pokušati da vojnim sukobom izazove državni udar na ovoj teritoriji. Njima je važno da dođe do smene vlasti u Pridnjestrovlju jer shvataju da je ona proruski orijentisana“, konstatuje naš sagovornik.

Ukrajincima ponestaje municije

Ipak, ruski vojni ekspert Viktor Litovkin smatra da je glavni cilj ove provokacije pokušaj zauzimanja skladišta municija u selu Kolbasna. Prema rečima stručnjaka, ukrajinskoj vojci, po svemu sudeći, ponestaje municije.
„I zbog toga oni verovatno i žele da zauzmu skladišta. Tamo ima oko 20.000 komada razne municije. Međutim, smatram da nemaju dovoljno oružja za ovu akciju, ali zato imaju dovoljno drskosti i ludila da probaju to da urade“, upozorava Litovkin.
Prema rečima Leonkova, od Ukrajinaca se mogu očekivati razne provokacije vezane za skladišta municija. Međutim, sam pokušaj zauzimanja skladišta oružanim sukobom može dovesti do detonacije municije.
„Ukrajincima može da padne na pamet da čak dignu u vazduh skladišta municija u selu Kolbasna. To će biti kao da je upotrebljena nuklearna bomba od dvadeset kilotona. Pošto se ova skladišta nalaze na maloj udaljenosti od granice sa Ukrajinom, posledice će se osetiti ne samo na teritoriji Pridnjestrovlja i Moldavije, već i u ukrajinskoj državi. Nastradaće nedužno civilno stanovništvo“, naglašava stručnjak.

Rusija neće sedeti skrštenih ruku

Na pitanje koliko je velika mogućnost eskalacije sukoba i kako će Rusija reagovati ako Ukrajina napadne Pridnjestrovlje i pokuša da zauzme skladišta municije u Kolbasni, Leonkov kaže da Rusija neće sedeti skrštenih ruku.
„Verovatnoća eskalacije sukoba je velika. Napetost je prisutna. Ruski mirovnjaci ne čuvaju samo skladišta municije u Kolbasni, nego i celu teritoriju Pridnjestrovlja. U slučaju da dođe do sukoba, Rusija će morati da preduzme vojne mere jer su vojni resursi Pridnjestrovlja veoma ograničeni“, objašnjava ekspert.
Litovkin naglašava da će Rusija štititi skladišta municije i da neće doizvoliti da zbog ukrajinskih provokacija nastrada nedužni narod.
„Ovo je, pre svega, naše skladište municija. Drugo, na ovoj teritoriji nalazi se oko 2500 naših ljudi. Dakle, naravno da će naša zemlja pomoći Pridnjestrovlju“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 23.februara da kijevski režim sprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, koju će izvesti ukrajinske jedinice, uključujući neonaciste „Azova“ (prepoznat kao teroristička organizacija i zabranjena u Rusiji). Kao izgovor za invaziju na nepriznatu Pridnjestrovsku Republiku, Kijev planira da inscenira navodnu ofanzivu ruskih trupa sa teritorije Pridnjestrovlja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da će oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja, ako se ona desi.
Ukrajinski vojnici na Međunarodnim vojnim vežbama Rapid Trident 2019. u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijevske vlasti prebacuju trupe na granicu sa Pridnjestrovljem
Prezident Belorussii Aleksandr Lukašenko na zasedanii Soveta glav stran-učastnic ŠOS v rasširennom sostave v Samarkande, Uzbekistan - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
RUSIJA
Lukašenko poručio Kijevu: Otvaranje novog fronta u Pridnjestrovlju – to je ravno smrti
Pripadnik ruskog mirovnog kontingenta u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Situacija oko Pridnjestrovlja ─ povod za pažnju i zabrinutost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala