00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dani ruske kuhinje u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićGovedina Stroganov
Govedina Stroganov - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
U beogradskom restoranu „Dorijan grej“ na Dorćolu održavaju se Dani ruske kuhinje, koji su simbolično započeli 24. februara.
Na jelovniku su razne vrste supa, predjela, glavnih jela i deserata, od boršča do torte medovik i deserta ptičije mleko. Šef kuhinje Nenad Filipov za Sputnjik kaže da među gostima vlada veliko interesovanje za rusku kuhinju.
„Ljudi dolaze da bi probali rusku kuhinju i vidim da im se dopadaju ti ukusi. Uglavnom naručuju autentična ruska jela, od boršča do kijevskog kotleta“, kaže Filipov.
Među gostima ima puno i Rusa, ali oni radije isprobavaju neke druge specijalitete ovog restorana, dok u ukusima ruskih jela najradije uživaju Srbi, kao i gosti iz inostranstva koji ovde navraćaju.
Filipov priznaje da je pripremanje ruskih jela i u profesionalnom smislu za njega bilo veliki izazov.
„Ranije nisam imao puno iskustva s ruskom kuhinjom, ali sam imao dosta saveta i pomoći od druhih kolega. Najviše mi je pomogao kolega koji trenutno radi u Rusiji i prethodni šefovi koji su ovde radili“, dodao je Filipov.
Povodom Dana ruske kuhinje u „Dorijanu greju“ čak su i jelovnici odšampani na ruskom jeziku, a na njima su se našli specijaliteti, poput boršča (čorbe od kupusa i cvekle) i rasoljnika (čorbe od povrća iz turšije). Ovde se mogu probati i peljmeni, koje Evropljani često nazivaju „sibirskim raviolama“, kao i „blini“, odnosno palačinke i kulebjaka – ruska pita nadevena lososom, pečurkama, lukom, pasuljem i kuvanim jajima.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBoršč
Boršč - Sputnik Srbija
1/5
Boršč
© Sputnik / Lola Đorđević

Bif stroganov i supa od cvekle - boršč

Bif stroganov i supa od cvekle - boršč - Sputnik Srbija
2/5

Bif stroganov i supa od cvekle - boršč

© Sputnik / Lola Đorđević

Desert "ptičje mleko"

Desert "ptičje mleko" - Sputnik Srbija
3/5

Desert "ptičje mleko"

© Sputnik / Lola Đorđević

Ruske poslastice na jelovniku restorana "Dorijan grej"

Ruske poslastice na jelovniku restorana "Dorijan grej" - Sputnik Srbija
4/5

Ruske poslastice na jelovniku restorana "Dorijan grej"

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija
5/5
Ruska zastava
1/5
Boršč
2/5

Bif stroganov i supa od cvekle - boršč

3/5

Desert "ptičje mleko"

4/5

Ruske poslastice na jelovniku restorana "Dorijan grej"

5/5
Ruska zastava
Na jelovniku je i jedno od omiljenih ruskih predjela – žulijen, zapečenih pečuraka sa sirom.
Od glavnih jela mogu se probati razne vrste mesa, od bif stroganova do šašlika, odnosno ražnjića, i skovorodke.
„Meni se, iskreno, ti ukusi dopadaju. Kada bih birao, verovatno bih za glavno jelo izabrao orlof, jer mi se nekako to jelo čini najinteresantnijim. Ima kremu, meso, povrće i sve je pomešano. Meni se, recimo, to najviše dopada“, kaže Filipov.
Što se deserata tiče na jelovniku su ptičije mleko, medovik – torta od meda i sirniki, tradicionalno rusko jelo od testa i tvoroga (švapskogsira).
„Ja bih se najradije odlučio za ptičije mleko, jer je najsličnije našem mančmelou“, dodao je glavni kuvar.
Inače, Dani internacionalne kuhinje redovno se održavaju u „Dorijan greju“ u poslednjih deset godina.
Vasilij Golobotovski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Podkast
Kuvao je za Putina, a sada kuva za Beograđane | Moja Rusija u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala