- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Severna Afrika „gladna“ naftnih derivata iz Rusije

© Flickr / CernavodaZastave Tunisa
Zastave Tunisa - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Severnoafričke zemlje su postale nezasiti kupci dizela i ostalih naftnih derivata ruske proizvodnje nakon što su smanjile kupovinu od Evrope, kao i zbog sankcija, a što je izazvalo zabrinutost u EU zbog mogućeg zaobilaženja sankcija, piše list „Volstrit džurnal“.
Maroko je tokom 2021. godine kupio oko 600 hiljada barela dizela, dok je u prvom mesecu ove godine, njegov uvoz porastao oko dva miliona barela. Analitičari očekuju da će za februar u zemlju stići još 1,2 miliona barela.
Tunis 2021.godine skoro da nije kupio ruske naftne derivate, ali poslednjih meseci koristi benzin, ligroin, dizel i gas, koji se obično koriste za izradu plastike i hemikalija. Tunis je u januaru 2023. godine kupio 2,8 miliona barela naftnih derivata iz Rusije, u februaru se očekuje uvoz još 3,1 miliona barela. Porast potražnje je zabeležen i u Egiptu, Libiji i Alžiru.
Povećanje uvoza ruskih naftnih derivata u Tunisu i Maroku se podudarilo sa povećanjem izvoza njihovih naftnih derivata, što je izazvalo sumnju da se mešaju i ponovo izvoze proizvodi iz Rusije. Kao što je naveo list, to onemogućava napore zapadnih zemalja da isključe rusko gorivo iz ekonomije.
Severna Afrika uvozi velike količine goriva za sopstvene potrebe, rekao je nafti analitičar marketinške agencije „Kpler“ Viktor Katona.

„Čak i da želite da to regulišete, kako biste to učinili? Ako je nafta pomešana i čini 51 odsto nafte iz Maroka i 49 odsto iz Rusije, kako biste vi taj problem procenili?“, pita se direktor odeljenje za istraživanje nafte Oksfordskog Instituta za energetska istraživanja Andreas Ekonomu.

Luke Severne Afrike su za Rusiju postale idealno mesto za izvoz proizvoda koji su pod sankcijama, s obzirom na to da putujući iz Baltičkog mora ruski brodovi ne provode mnogo više vremena na putu do njih nego do luka u Evropi, piše list. Takva situacija omogućava Rusiji da se ne suočava sa značajnim povećanjem troškova prevoza, kao i da se flota ne zaglavi na putu do Azije i drugih regiona.
Potpredsednik konsultantske kompanije „Ristad enerdži“ Horhe Leo je naveo da se usled povećanog uvoza ruskog goriva, tipični dobavljači za Severnu Afriku su istisnuti, što bi moglo da govori o nižim cenama isporuka iz Rusije.

U Evropskoj uniji smatraju da se ponovni izvoz proizvoda koji su pod sankcijama odvija i u suprotnom smeru – iz Evrope u Rusiju. Specijalni poslanik EU za sankcije Dejvid O‘Saliven je ukazao da zemlje koje se nalaze u susedstvu Rusije se suočavaju sa nedostatkom mnogih proizvoda, što se podudarilo sa smanjenjem direktnog uvoza iz Evrope u Rusiju.
Ruske vlasti insistiraju na neligitimnosti i neefikasnosti sankcija, kao i na tome da one nanose veću štetu samim inicijatorima sankcija i zahtevaju ukidanje mera. Predsednik Rusije Vladimir Putin je naveo da su sankcije nepromišljene, a Kremlj smatra da nijedna zemlja ranije nije menjala svoju politiku zbog sankcija.
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
RUSIJA
Antiruske sankcije EU nanose štetu međunarodnoj trgovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala