Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Arhitektura nije jača strana Aljbina Kurtija: Prvo ZSO pa onda možemo da razgovaramo dalje

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBarikade, Kosovo i Metohija
Barikade, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Kurti mora da nauči da se kuća zida od temelja a ne do krova, prema tome bolje da se spremi za formiranje ZSO i poštovanje Briselskog sporazuma nego što za svoje unutrašnje potrebe tumači epilog evropskog predloga za Kosovo i Metohiju, kaže Zoran Anđelković.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su saveznici napravili evropski predlog za KiM kao paket koji će unaprediti članstvo Prištine u međunarodnom sistemu, a koji, kako tvrdi, sadrži de fakto priznanje i to na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, kao i da sporazum sadrži međusobno de fakto priznanje.

Bolje da se sprema za ZSO

Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da kada bismo slušali sve šta Kurti priča javnosti ne bismo se ni bavili politikom.
„Njegovo je da zavarava svoju javnost, pričama šta može a šta ne može, ali ipak mislim da mu je bolje da se pripremi za ponedeljak za sastanak sa Aleksandrom Vučićem u Briselu i za razgovor o tome kako će i kada da počne i da formira Zajednicu srpskih opština pošto je Priština tu obavezu preuzela još 2013. godine potpisom Briselskog sporazuma. Formiranje ZSO, podsećam, preduslov je za dalje razgovore,“ ističe Anđelković.
Komentarišući dalje njegove navode Anđelković objašnjava da Kurti pokušava da zida kuću od krova, a ne od temelja.
Spomenik Skenderbegu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Pršti u Prištini: Šta će to Kurti da potpiše u Briselu
„To je kao kad neko hoće da se bavi uređenjem desetog sprata na zgradi, a gradnja stigla tek do prizemlja. Dakle, mi smo još na temi rešavanja pitanja oko sporazuma za ZSO iz 2013/15. godine i sve ono što proizilazi iz njenog formiranja,“ kaže sagovornik Sputnjika.

Nema dalje ako ne bude ZSO

S obzirom da Kurti tvrdi da je ovaj deo sporazuma nastao još prošle godine ali ne kao predmet pregovora Anđelković kaže sledeće:
„Oni (Priština) su naučili u prethodnih 20 godina, a naročito posle NATO bombardovanja SRJ, da stalno zanemaruju prethodne dogovore i sporazume i da se bave nekim novim kojim bi rešavali svoj status, odnosno, pokušajima da otmu deo teritorije Srbije. Ali mislim da je to vreme prošlo, jer je svima jasno da mi nećemo preći preko neispunjenih sporazuma Prištine,“ uveren je Anđelković.
Kurti je inače rekao i da je u okviru ovog predloga sporazuma status Srpske pravoslavne crkve zamišljen kao „posebna verska zajednica u zakonodavstvu Republike Kosovo“, te da zbog poverljivosti nije doneo ovaj nacrt sporazuma u skupštinu tzv. Kosova, ali da su ga lideri opozicionih stranaka prihvatili.
Prema njegovim rečima, predlog predstavlja dobru osnovu za dalje rasprave koje počinju sledeći mesec.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Videćemo u Briselu ko je moćniji - Amerika ili Kurti
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Lajčak očekuje prihvatanje EU plana za KiM: Otkrio kad će biti objavljen i šta sledi ako neko odbije
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Kurti: Saveznici napravili plan kao paket koji sadrži de fakto priznanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala