Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pršti u Prištini: Šta će to Kurti da potpiše u Briselu

© Sputnik / Dejan SimićSpomenik Skenderbegu u Prištini
Spomenik Skenderbegu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Pred novu rundu sastanka delegacija Beograda i Prištine, koja je predviđena za ponedeljak 27. februar u Briselu, vlasti i opozicija u Prištine vode svojevrsni rat na društvenim mrežama, a glavna tema je Zajednica srpskih opština.
Tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da u ponedeljak sa Vučićem neće razgovarati na temu formiranja ZSO kao i da ta tema uopšte neće biti na stolu u ponedeljak.
Uprkos tvrdnjama Kurtija, poslanici DPK na društvenim mrežama tvrde da će Kurti u ponedeljak potpisati dokument o formiranju ZSO.
Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku najavila je na svom profilu na Fejsbuku* potpisivanje ovog dokumenta.
„Premijer Kurti je uspeo da dijalog Kosova i Srbije od političkog dogovora pretvori u bezbednosni problem. Kurti će u ponedeljak potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum, uz obostrano priznanje u centru. U ponedeljak će premijer Kurti potpisati sporazum o formiranju Udruženja, odnosno Zajednice. On će u ponedeljak potpisati obećanje o davanju političkog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Toliko o genijalnosti glavnog pregovarača Kurtija“, poručila je Vljora Čitaku.
Da će Kurti pristati na formiranje ZSO govorio je šef poslaničkog kluba DPK Abeljard Tahiri. Gostujući u jednoj emsiiji u prištinskim medijima rekao je da će tzv. vlada Kosova od juna početi da se bavi formiranjem ZSO.
„Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić po svemu sudeći potpisaće sporazum. Zatim, imamo izbore na severu gde će biti izabrana četiri legitimna organa opština na severu Kosova. Taj sporazum će početi da se primenjuje, a da nije deo konačnog sporazuma“, izjavio je Tahiri.
Glavni pregovarači Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se u Briselu 27. februara najavljeno je iz sedišta Evropske unije u Briselu, a tema razgovora je predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Zastava tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Sramotna proslava usred Beograda: Prvi put obeležena godišnjica lažne države Kosovo /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala