Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Videćemo u Briselu ko je moćniji - Amerika ili Kurti

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Zajednica srpskih opština je dogovorena i potpisana, a ako je Amerika iskrena i hoće stabilnost i mirno rešenje nateraće Aljbina Kurtija da ispuni preuzete obaveze. Amerika je rekla da će ZSO biti formirana, a ako se to ne desi nek se dogovore ko je moćniji, da li oni ili Kurti, ocena je profesora dr Stevice Deđanskog.
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti, za razliku predsednika Aleksandra Vučića, tvrdi da na sastanku 27. februara u Briselu neće biti reči o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO), osim, ako je to alternativa za priznanja Kosova kao države od strane Srbije.

ZSO je obaveza a ne pitanje

Kurti je istakao da od međunarodnih posrednika traži da se usredsrede na evropski, odnosno, nemačko-francuski plan, i na njegovo sprovođenje, ne fokusirajući se na interese jedne strane.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SRBIJA
Kurti: Formiranje ZSO eksperimentalna formula, a one gde god su isprobane nisu donele dobre rezultate
Profesor dr Stevica Deđanski iz Instituta za razvoj međunarodne politike veruje pre svega da će ovaj sastanak pokazati koliko je Amerika iskrena prema nama kada je reč ZSO.
„O ZSO nema mnogo što da se priča, ona je dogovorena, potpisana a poenta je da li će da je Priština sprovede ili ne. Ako je ne sprovede, odnosno ne formira, ne postoji mogućnost da se napravi bio kakav drugi dogovor o bilo čemu. Amerika i njeni zvaničnici rekli su da će Kurti da formira ZSO, a ako to neće, neka se onda oni međusobno dogovore ko je moćniji - Amerika ili Aljbin Kurti,“ kaže Deđanski.

Videćemo lice Amerike

S druge strane, dodaje on, to će nam i biti putokaz da li Kurti deluje sam kada najavljuje da nema razgovora o ZSO, ili ga njegovi mentori, pre svih Amerika, u tome podržavaju.
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SRBIJA
Nemačka protiv uslova koje postavlja Kurti: Uspostaviti ZSO kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine
„Ako je Amerika iskrena i hoće ovde stabilnost i mirno rešenje nateraće Kurtija da ispuni preuzete obaveze. Da li će to uraditi putem nekih sankcije, ili pomoći njegovoj opoziciji… to je na njima,“ ističe naš sagovornik.
Deđanski napominje da je to što će predstavnici Beograda otići u Brisel i sesti za pregovarački sto uobičajeno, jer smo uvek govorili da smo za razgovor.
„Mi možemo da se dogovaramo i da pričamo o svemu, ali sve dok se ne ispuni ZSO to je jednostavno obično praznoslovlje ali i pokazivanje dobre volje sa naše strane da pregovore nastavimo. Po meni, to je dobra taktika sa naše strane jer se tako ukazuje ko je izvor problema, jer kada bismo mi izneli maksimalistički stav, iako je on ispravan, da ne želimo da pričamo o bilo čemu dok se ZSO ne oformi, prebacili bi nam da smo mi prekinuli razgovore,“ objašnjava Deđanski.

Srbija je dosledna

Ovako, zaključuje naš sagovornik, mi se držimo svojih principa, idemo na pregovore iako stojimo čvrsto na stavu da nema nikakvih dogovora dokle god se pitanje ZSO ne reši.
Inače, Kurti je pre nekoliko dana izjavio da se „protivi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), jer je to aparthejd“, istakavši da deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO sadrži „rasističke elemente“ i ponovio da je Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog.
Kurti je rekao i da odnosi Beograda i Prištine nisu normalni zato što „Srbija nije normalna zemlja, već hibridni režim što je eufemizam za autokratiju".
Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SRBIJA
„Uvek ću da idem, ali sa Kurtijem nema nikakvih razgovora“: Vučić o putu u Brisel
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SRBIJA
Kurti: Na sastanku 27. februara neće biti reči o ZSO
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SRBIJA
Vučić odgovorio Borelju: Dok se ne formira ZSO, u Brisel mogu samo turistički
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala