Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić odgovorio Borelju: Dok se ne formira ZSO, u Brisel mogu samo turistički

© Tanjug / ZORAN ĆESTIŽAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da može jedino da ide turistički u Brisel sve dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština.
Na pitanje novinara da prokomentariše najavu Žozepa Borelja da će pozvati njega i Kurtija u Brisel kako bi, kako je rekao, izgurali "plan", Vučić je rekao:
"Video sam izjavu, mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga, nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju - pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega - nemojte da me zovete. Zovite me da dođem turistički, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom", poručio je Vučić.
Napomenuo je da će doći i turistički ako hoće, kako Srbija ne bi bila kriva za nešto.
Ali, očekujte od mene da prihvatim promenu pristupa koja je već dogvorena, istakao je Vučić.
Na pitanje novinara da prokomentariše to što je Aljbin Kurti izbrojao da u Srbiji postoje 11 predsednika opština koji nisu srpske nacionalnosti, a da Srbija njima ne daje nacionalne asocijacije, Vučić je rekao da je to "budalaština i bezobrazluk".
"Kurti bi hteo da poistoveti državno-popravni status Sbije i onoga što on naziva republika Kosovo, ali mi upravo imamo razgovor zato što to nije isto. Nema šta on da razgovara o centralnoj Srbiji, imamo jednu temu o kojoj razovramo i to je jedina tema na stolu. Ali, kada je neko mislio da ima pravo da bude bahat, jer ima velike i moćne zaštitnike... Ti besmisleni trikovi ni kod mene, ni kod bilo koga drugog ko se ozbiljno bavi svojim poslom, ne prolaze", poručio je Vučić.

Videćemo šta će sad Amerikanci i Evropljani da urade

Vučić se i osvrnuo i na reči predsednika privremene skupštine Kosova Glauka Konjufce, istakavši da je on samo rekao ono što svi oni misle o formiranju ZSO.
„Ovo prenemaganje u kojima tobož prihvataju sve, da bi ušli u UN, a da onda formiraju ZSO, bilo je besmisleno. Čestitam im na tome što su iskreni, jer nikada nisu ni planirali da formiraju ZSO. Sada ćemo da vidimo šta će da rade Amerikanci i Evropljani“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je dodao da ako misle da se o nečemu razgovara, ZSO mora da se implementira
Gljauk Konjufca je komentarišući izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti formirana sa ili bez premijera tzv. Kosova poručio da je to nemoguće i da će u tom slučaju zajedno sa građanima izaći na ulice. Konjufca je kazao da bez premijera Kosova, ZSO ne može da se formira.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala