Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Vojska Srbije biće dodatno osnažena dronovima kamikazama

© Sputnik / Lola Đorđević Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i ministar odbrane Miloš Vučević
 Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će Vojska Srbije (VS) biti dodatno osnažena dronovima kamikazama koji će Srbija kupiti od jedne firme iz Ujedinjenih arapskih emirata, a što je dogovoreno na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju.
Vučević, koji je bio na najvećem sajmu naoružanja u svetu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je za RTS da bismo time dramatično povećali ubojitu moć naše vojske.
„Istovremeno, naša namenska industrija razvija bespilotne letelice u Srbiji. Njima bolje navodite svoju artiljeriju, zadajete smrtonosne udarce onima koji žele da vam naude na mestima koje ne očekuju“, kazao je Vučević.
On je dodao da u u Abu Dabiju imali sastanak gde su dogovorena dodatna izdvajanja za VS i namensku industriju.
„Svet je zainteresovan za municiju, sve je prodato i mogli bi puta deset da prodamo. Tamo smo dobili ponudu od Egipćana da kupe godišnju proizvodnju. A nama su kapaciteti svi zauzeti, ne možemo više da proizvedemo. Zato ćemo morati da otvaramo nova radna mesta, nove pogone. Ovo je velika istorijska šansa“, istakao je ministar.
Naglasio je da je Srbija je imala značajno prisustvo na Sajmu u Abu Dabiju, a da su prijateljski odnosi predsednika Srbije Vučića sa šeikom Muhamedom Bin Zaedom doprineli da poseti naš štand i zadrži se na njemu preko sat vremena.
„A posetio je samo nekoliko štandova. Činjenica je da Srbiju vide kao ozbiljnog partnera i državu koja vodi odgovornu politiku“, naglasio je Vučević.
Govoreći o pozivu koji je raspisan za prijavu za specijalne jedinice, Vučević je rekao da konkurs traje do 31. marta i pozvao sve momke i devojke do 30 godina da se prijave i testiraju sebe.
Dodao je da su prvog dana imali nekoliko stotina upita.

„To je krem naše vojske. Pored snažnog segmenta patriotizma i emocija prema svojoj zemlji, država nudi veoma dobre uslove za rad u njima. Plata je početna 220.000 dinara, a kada na to dodate dežurstva, terenski rad, noćni rad. Mogu da rade na svom obrazovanju. Ja verujem u ovaj projekat i kao ministar odbrane apsolutno sam spreman da ga realizujem“, kazao je ministar.

On je odbacio tvrdnje da sve to mnogo košta i zapitao koliko košta sloboda, mir i otadžbina.
„Da ne bismo plaćali tuđu vojsku, da ne bismo izgubili državu, to je investicija u sve nas“, poručio je Vučević.
Govoreći o današnjem otvaranju nove fabrike nemačke kompanije Kontinental u Novom Sadu, Vučić je rekao da je to sjajna vest i da će to biti najmodernija, najsnažnija fabrika sa najsavremenijom tehnologijom.
„Od proizvodnje i izvoza mi naplaćujemo poreze, a iz tih poreza asfaltiramo ulice, gradimo škole, bolnice, ulažemo u vojsku. Kontinental ulaže u najsavremeniju tehnologiju u Srbiji i veruje u naše radnike. To je odlična ekonomska vest i snažna politička poruka i pozivnica za druge investitore, govorimo o Nemačkoj i Japanu, a upravo je značajan priliv iz tih država“, istakao je Vučević, prenosi Tanjug.
Dodaje da je kapital najplašljivija kategorija i da ne ide tamo gde nije sigurno, gde ne postoji vladavina prava i gde nemate ljudski potencijal.
„Dolazak Kontinentala, i ne samo njih, jeste signal da je Srbija pravo mesto za investicije. On će biti verovatno najveći izvoznik iz Srbije, a to utiče i na odnos uvozno-izvozne komponente u Srbiji. U toj fabrici radi trenutno 350 radnika. Samo u NS u Kontinentalu radi 1350 ljudi, gotovo 1000 inženjera. Ima mesta za sve ljude. Ono što je najlepše pisaće ‘Made in Serbija‘“, istakao je ministar.
Američki dronovi Gremlins  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Opasni u rojevima: Kakvi dronovi - samoubice jačaju Vojsku Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala