- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Roskosmos“ otkrio datum prvog leta na Mesec u istoriji savremene Rusije

© Flickr / Doug ZwickMesec
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Lansiranje prve misije na Mesec u istoriji savremene Rusije planirano je za 13. jul 2023. godine, objavila je pres služba ruske državne korporacije „Roskosmos“.
„Lansiranje kosmičke letelice ‘Luna-25’, u skladu sa astronomskim raposredom za 2023. godinu, planirano je za 13. jul“, izjavili su u korporaciji.
„Luna-25“ je trebalo da bude lansirana još 2015. godine, ali se često odlagalo lansiranje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 12. aprila 2022. godine izjavio da Rusija planira da obnovi lunarni program i lansira interplanetarnu automatsku stanicu „Luna-25“, koja se ranije zvala „Luna glob“. Tada je dodao da će lansiranje biti u trećem kvartalu 2022. godine. Kako je govorio generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov misija „Luna-25“ je odložena za 2025. godinu.
U decembru je „Roskosmos“ saopštio agenciji da je aparat isporučen Naučno-proizvodnom institutu „Lavočkin“, da je prošao kontrolu i da je već instaliran na svemirski brod. „Luna-25“ bi trebalo da bude prvi ruski aparat na Mesecu.

Cilj projekta je da se pošalje automatska sonda za istraživanje u rejonu južnog pola Zemljinog satelita. Prema planu „Roskosmos“, modul će biti spušten u blizini kratera Boguslavski.

Rusija je lunarni program utvrdila 2018. godine i on ima tri faze: „Izlaz“, „Predstraža“ i „Baza“.
Prva faza podrazumeva izgradnju osnovnog modula stanice blizu Meseca, testiranje perspektivnog broda „Orao“ sa posadom i bespilotne letelice. U isto vreme, planirano je istraživanje satelita automatskim stanicama serije „Luna“ od 2025. do 2028. godine, kao i početak izgradnje super teške rakete „Jenisej“ za letove sa posadom do Meseca, koji su planirani u drugoj fazi.
„Predstraža“ podrazumeva uvežbavanje sredstava za pristup Mesečevoj površini i sletanje kosmonauta na dve nedelje kako bi se rasporedili prvi elementi baze. Druga faza je predviđena za period 2025-2035. godine.

Treća faza „Baza“, koja je planirana za period posle 2035. godine, bi trebalo da bude konačna. Do tada bi trebalo da se završi izgradnja baze na Mesecu i da se formira naučna infrastruktura u obliku dve opservatorije. Tokom 2036-2040. godine će biti raspoređeni navigacioni aparati oko orbite Meseca kako bi se postavile maršrute tehnike koja je aktivna na površini Meseca.
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto su Amerikanci hteli da bombarduju Mesec i kakve veze s tim ima Moskva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala