Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako Srbi da otkriju tajne Kine – kao što su Kinezi upoznali Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićJa Čao Lu dočekuje goste na štandu Kine
Ja Čao Lu dočekuje goste na štandu Kine - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Srpski znam samo malo, ali učim, nadam se, želim da naučim puno više i hoću u budućnosti, da svoju zemlju približim Srbima, kao što smo uspeli da Srbiju približimo Kini.
Ovo kaže za Sputnjik, na savršenom srpskom, Ja Čao Lu, menadžer agencije koja dovodi turiste iz Kine na Balkan. Kina je zemlja partner Sajma turizma, na kome su se predstavile još 32 države.
Posle tri godine pauze zbog pandemije, od aprila do juna naša zemlja ugostiće prvih hiljadu turista iz Kine, što je za srpsku turističku privredu izuzetno važno. Pre korone Kina je bila među prve tri zemlje po broju dolazaka iz inostranstva, sa više od 150 hiljada gostiju.
Ova zemlja do nedelje 26. februara pod kupolama Beogradskog sajma ima priliku da privuče srpske turiste. Prvog dana manifestacije to joj uspeva zahvaljujući Ja Čao Lu koja dočekuje posetioce.
„U Kini ima mnogo toga što treba videti, zato što naša civilizacija traje hiljadama godina, imamo veoma bogatu kulturu. Kina je velika zemlja, ali Peking svakako izdvajamo kao destinaciju, a oko njega ima mnogo gradova koje takođe treba videti. Šendžen je stari grad, treba videti njegove spomenike.Takođe, ako odete na istok, obiđite fantastični Šangaj, na jugu izdvojila bih i milionski Gvandžou“.
© Sputnik / Lola Đorđević44. Sajam turizma u Beogradu
44. Sajam turizma u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
44. Sajam turizma u Beogradu

Kina sa srpskim cenama

Domaćica štanda Kine koji ima centralno mesto na sajmu, u Hali 1, kaže da Srbi uglavnom nemaju svest o tome da Kina nisu samo megalopolisi, već i mali gradovi sa bogatom kulturom. Raduje je da većina posetilaca zna da nisu svi krajevi zemlje isti, da se toliko razlikuju da se može govoriti i o različitim kulturama.
„Veliko je interesovanje, ali svi kažu da je skupo. Međutim, sada između Kine i Srbije postoje dva direktna leta, to je velika prednost za sve turiste sa Balkana. Iz Beograda možete direktno za Peking ili Tjenđin. Karte su trenutno relativno skupe, koštaju oko hiljadu evra, ali ako bude više turista iz Srbije i cene će padati, mogle bi biti oko 700, pa i 600. Kada stignete u Kinu, recimo u Šangaj, skupo je kao u Parizu ili Londonu, ali u manjim gradovima je mnogo jeftinije, u selima je još jeftinije, cene su kao u Srbiji, pa i niže“, kaže Čao Lu.

Aranžmani skuplji i do 30 odsto

Posetioce koji su na Sajam došli pre svega zbog popusta koji ekipa Sputnjika nije našla, najviše interesuje letovanje u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori, Španiji, Italiji, Bugarskoj i Egiptu. Kada je reč o odnosu cene i kvaliteta, čini se da je ovog leta najpovoljnije otići u Tunis, odlazak na bilo koju destinaciju skuplji je u odnosu na prošlu godinu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNa ovogodišnjem Sajmu turizma premijerno su se predstavili Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija, Alžir i Burundi
Na ovogodišnjem Sajmu turizma premijerno su se predstavili Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija, Alžir i Burundi
 - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Na ovogodišnjem Sajmu turizma premijerno su se predstavili Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija, Alžir i Burundi
„Sve je skuplje, najmanje 10 odsto, jer je došlo do pomeranja cena na svetskom tržištu. Poskupela je hrana, piće, dovoz robe, sve uslužne delatnosti, tako su i cene u svim hotelima porasle više od 10, a u pojedinim i do 30 odsto“, kaže za Sputnjik Dušan Anastasov iz agencije Big Blu.

Skupo, ali se putuje kao nikad

On dodaje da, bez obzira na poskupljenje, ljudi putuju, posebno u Evropu, koja se, kako kaže, prošle godine ponovo otvorila posle pandemije. Putuje se i na daleke destinacije, posebnu pažnju posetilaca Sajma privlači aranžman koji košta 2.300 evra, 14 dana, tri zemlje -Azerbejdžan, Gruzija i Jermenija.
„Tamo dolaze oni koji su već dosta putovali, ali se vrate sa velikom impresijom, jer to su „ture vatre“, Azerbejdžan je bogat vulkanskim aktivnostima, lepa zemlja sa puno tradicije, ali i noviteta. Baku je savršen, a manastire po Jermeniji i Gruziji naš čovek treba da vidi“.
Naš sagovornik kaže da je, kada je turistička privreda u pitanju, trenutno na snazi velika nelogičnost, letovi nikad skuplji, a svi avioni puni.
„Verujem da se narod uželeo putovanja, pa neka košta šta košta“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZanatlija na štandu Tunisa koji je zbog odnosa cene i kvaliteta izuzetno tražena destinacija
Zanatlija na štandu Tunisa - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Zanatlija na štandu Tunisa koji je zbog odnosa cene i kvaliteta izuzetno tražena destinacija

Svetsko čudo prirode, u komšiluku

Da pravi odmor u prirodi ne mora da košta mnogo ubeđuje nas Petar Ćalasan iz Parka prirode Piva, Plužine. Dodaje da oni koji idu letovanje u Crnu Goru moraju da prođu kroz lepotu koja može da se poredi sa svetskim čudima prirode na skupim dalekim destinacijama. Sve češće i svraćaju, pre svega zbog raftinga na Tari.

„Piva se na turističkoj mapi izdvojila kao mesto sa adrenalinskim turizmom. Pored raftinga, tu je i Pivsko jezero, najveći rezervoar pitke vode na Balkanu. Očekuje vas krstarenje jezerom, vožnja kajaka, vožnja kanua, imamo najduži zip lajn u Crnoj Gori, preko Pivskog jezera. Planinski masivi Durmitora, preko Bioča, Maglića, Volujaka, svi su na preko dve hiljade metara nadmorske visine. Obeležene planinarske staze su takođe mnogo popularne među gostima, a posebno lokalna tradicionalna kuhinja“, kaže Ćalasan.

On dodaje da je na putu do mora moguće napraviti pauzu u nekom od brojnih eko i etno sela. Piva nudi i klasičan privatni smeštaj u apartmanima.
Preporuka svih turističkih radnika sa kojima smo razgovarali na Sajmu je da se aranžman rezerviše na vreme, interesovanje je toliko da su već popunjeni termini za mnoge destinacije krajem juna i početkom jula. Ko sačeka leto, imaće sužen izbor hotela, a letovanje će ga i koštati više.
© Sputnik / Lola ĐorđevićReklamni pano za Rafting Tarom na štandu opštine Plužine iz Crne Gore
Reklamni pano za Rafting Tarom na štandu opštine Plužine iz Crne Gore  - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Reklamni pano za Rafting Tarom na štandu opštine Plužine iz Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala