- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filharmonijska Toska pod svećama, uz crkvena zvona, orgulje i topove

© Foto : Marko ĐokovićProba Beogradske filharmonije - Toska
Proba Beogradske filharmonije - Toska - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Filharmonijski spektakl, čuvena opera „Toska“, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, biće izvedena 24. februara pod svećama na sceni Kolarčeve zadužbine.
Pored vrhunske međunarodne podele kao što su Elizabet Tajge, Eduardo Aladren i Mandla Mnedebele, u pripremi ovog poduhvata učestvovalo je oko 200 ljudi, kako na sceni tako i iza nje.

Atmosfera mračnog i opasnog Rima

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju sa velikom strašću.
© Foto : Marko ĐokovićFilharmonijska Toska pod svećama, uz crkvena zvona, orgulje i topove
Filharmonijska Toska pod svećama, uz crkvena zvona, orgulje i topove - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Filharmonijska Toska pod svećama, uz crkvena zvona, orgulje i topove
Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet - režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800.tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama.
Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.
“Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra. Filharmonijska Toska će biti spektakularni događaj, najpre jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zatim zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata”, kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.

Ljubavna priča sa upečatljivom muzikom

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije.
© Foto : Marko ĐokovićAleksandar Nikolić i Gabrijel Felc na probi "Toske"
Aleksandar Nikolić i Gabrijel Felc na probi Toske - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Aleksandar Nikolić i Gabrijel Felc na probi "Toske"
Popularnost „Toske“ leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatljivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orguljama, ali i zvucima topova.
Pored soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije, tu su i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir) kao i dva hora – meštoviti hor RTS-a i Kolibri.
U produkciji najekskluzivnijeg događaja koncertne sezone Filharmonije učestvuje više od 200 ljudi - od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.
Finska violinistkinja Elina Vahala - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
KULTURA
Beogradska filharmonija: od Koncerta za ptice do čuvene Finlandije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala