- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradska filharmonija: od Koncerta za ptice do čuvene Finlandije

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Promo Finska violinistkinja Elina Vahala
Finska violinistkinja Elina Vahala - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Sezona Beogradske filharmonije “Na dobrom putu” stiže sutra do Helsinkija i orkestar će zajedno sa dirigentom Geritom Prisnicem i violinistkinjom Elinom Vahalom prirediti u Kolarčevoj zadužbini veče finskih kompozitora.
Za svoju publiku pripremili su zanimljiv program - od neobičnog Koncerta za ptice i orkestar Rautavare do premijernog izvođenja Sedme simfonije Sibelijusa.
Filharmonijsko “izviđanje” finskog muzičkog terena kreće od Arktika uz neobičnu Rautavarinu kompoziciju “Kantus Arktikus”, napisanu za orkestar i traku.
Publika će čuti snimke različitih zvukova ptica, zabeleženih blizu Arktičkog kruga na severu Finske, a koji zajedno sa orkestrom stvaraju nesvakidašnju zvučnu sliku.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Barbara PalffyDirigent Gerit Prisnic
Dirigent Gerit Prisnic - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Dirigent Gerit Prisnic
Finska violinistkinja Elina Vahala, gošća mnogih orkestara visokog profila širom sveta, prvi put će nastupiti sa Filharmonijom i izvešće delo koje joj je posvetio nedavno preminuli kompozitor Jako Kusisto.
Živopisni i dramatični Koncert za violinu i orkestar, Elina Vahala će izvesti na instrumentu Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1780. godine.
Nosilac “lične karte” finske muzike koja je snažno oslonjena na svoju narodnu tradiciju je svakako Jan Sibelijus.
Beogradska filharmonija prvi put izvodi Sedmu simfoniju ovog kompozitora, a koncert će krunisati jedno od njegovih najpoznatijih dela, ali i čitave finske klasične muzike.
Simfonijska poema „Finlandija“ himničnog karaktera, zaokružiće koncert u petak sa Geritom Prisnicem, za koga važi da je “pravi mađioničar sa dirigentskom palicom”.
Konstrakta i Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
KULTURA
Konstraktin spektakl sa Filharmonijom: I umetnica za bubnjem mora biti zdrava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala