- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki kongresmen optužio Ukrajinu za upotrebu kasetne municije

© AP Photo / Julio CortezKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Član Predstavničkog doma američkog Kongresa Džejson Krou optužio je ukrajinske Oružane snage da koriste kasetnu municiju protiv ruske vojske, piše list „Politiko“.

„Ne slažem se sa tim što oni koriste te sisteme. Nema sumnje u to da upotreba tih sistema pruža trenutnu kratkoročnu korist na bojnom polju. Međutim, koeficijent municije koja nije eksplodirala je visok i moraće da se eliminiše, a takva municija na bojnom polju predstavlja veliki problem za civilno stanovništvo“, rekao je Krou koji je služio u Avganistanu i Iraku.

Kako je ranije saopštila nemačka agencija „DPA“, pozivajući se na predstavnike niza zemalja NATO-a, Ukrajina je 2022. godine prvi put zatražila od SAD da isporuče zabranjene kasetne bombe i fosfornu municiju.
Prošle sedmice ministar za razvoj zajednice, teritorije i infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov tokom obraćanja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Kijevu kasetne bombe i fosfornu municiju.
Krajem januara organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ saopštila je da je ukrajinska vojska više puta koristila zabranjene mine.
Početkom godine je i ministar odbrane Estonije Hano Pevkur izjavio da Talin namerava da isporuči Kijevu kasetnu municiju.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO NATO odbacio zahtev Kijeva za isporuku kasetnih bombi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala