- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija

UŽIVO NATO odbacio zahtev Kijeva za isporuku kasetnih bombi

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 360. dan. Ukrajina ojačala odbranu duž granice s Belorusijom. Ruske snage korak bliže blokadi poslednje rute snabdevanja protivnika u Artjomovsku. London najavio vojnu podršku Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:31 18.02.2023
Blinken upozorio Van Jia na posledice ako Kina podrži specijalnu vojnu operaciju Rusije
Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Vang Jia, šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Stejt department.
Šefovi diplomatija dveju zemalja sastali su se na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti prvi put nakon incidenta s kineskim aerostatom iznad američke teritorije koji se dogodio u februaru.
„Državni sekretar je upozorio na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji (u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini) ili podršku u sistemskom zaobilaženju sankcija“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta na zvaničnom sajtu.
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
RUSIJA
SAD sumnjiče Kinu da isporučuje Rusiji vojnu opremu
22:26 18.02.2023
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
RUSIJA
Makron: Francuska nikada neće podržati ideju o uništenju Rusije
20:44 18.02.2023
Rijad: Nastavljamo dijalog s Moskvom i Kijevom, problemi su složeni
Saudijska Arabija gradi dobre odnose s Rusijom, a to je korisno svima i pomaže da se vrata za dijalog s Moskvom drže otvorenim, izjavio je šef saudijske diplomatije Fejsal ben Farhan tokom diskusije na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.
„Zemlje Persijskog zaliva su jednoglasne u podršci dijalogu kao sredstvu za rešavanje sukoba u Ukrajini. Dobri odnosi kraljevstva s Rusijom su korisni svima i pomažu da vrata dijaloga s njom budu otvorena“, rekao je diplomata, a prenosi televizijski kanal „Arabija“.
Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija nastavlja dijalog s Kijevom i Moskvom, da bi pronašla rešenje, mada su problemi među njima složeni.
20:14 18.02.2023
Stoltenberg odbacio zahtev Kijeva za isporuku kasetnih bombi
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je zahtev Kijeva za isporuku kasetne municije, koji se mogao čuti tokom Minhenske konferencije o bezbednosti.
„NATO nije preporučilo i nije isporučivalo taj vid oružja. Mi isporučujemo artiljeriju i druge vidove oružja, ali ne kasetne bombe“, rekao je Stoltenberg televizijskom kanalu RTL.
19:45 18.02.2023
19:28 18.02.2023
Kuleba: Kina može biti obuzdavajući faktor u dejstvima Rusije
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da posrednička uloga Kine u ukrajinsko-ruskom sukobu može da posluži kao faktor obuzdavanja.
Ranije u subotu šef Kancelarije Komisije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van JI izjavio je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da će Kina nastaviti da se zalaže za mir i dijalog o ukrajinskom pitanju.
„Smatramo da Kina može da odigra važnu ulogu u obuzdavanju agresivnih namera i dejstava Rusije, imajući u vidu odnose Kine i Rusije“, izjavio je Kuleba.
On je dodao da s nestrpljenjem očekuje razgovor s kineskim diplomatom, koji će biti održan u Minhenu. Ipak, prema njegovim rečima, nikakvi dogovori ne mogu biti zasnovani na teritorijalnim ustupcima Ukrajine.
19:24 18.02.2023
Vazdušna opasnost u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva
Vazdušna opasnost ponovo je proglašena u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Ranije u subotu vazdušna opasnost bila je proglašena na većem delu teritorije Ukrajine.
18:49 18.02.2023
G7 zapretile zemljama koje pomažu Rusiji da će za to „platiti ozbiljnu cenu“
Šefovi diplomatije zemalja G7 zapretili su svim zemljama koje „pomažu ruskoj armiji“ da će, ukoliko to ne prekinu, „morati da plate ozbiljnu cenu“.
„Članice G7 se nadaju da treće zemlje neće pomagati Rusiji da zaobilazi sankcije ili da ih sprečavaju i pozivaju treće zemlje da obustave pomoć ruskoj armiji i njenim odredima. U protivnom moraže da plate ozbiljnu cenu“, navedeno je u saopštenju.
17:55 18.02.2023
Lider LNR: Situacija u Kremenoj i Svatovu veoma složena
Situacija na području Kremene i Svatova je veoma složena, rekao je novinarima vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.
„Na području Kremene i Svatova je veoma složena situacija. Blizu je linija kontakta. Teškoće stvara to što zbog te blizine na to područje doleću praktično sve vrste municije“, rekao je Pasečnik.
17:18 18.02.2023
London i Vašington: Sukob u Ukrajini je globalni
Premijer Velike Britanije Riši Sunak i potpredsednik SAD Kamala Haris nakon sastanka u Minhenu nazvali su sukob u Ukrajini globalnim.
„Sunak i Haris su se složili da je rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina u Ukrajini globalni rat, kako s tačke gledišta na uticaj na prehrambenu i energetsku bezbednost, tako i tačke gledišta na njegove posledice za međunarodno priznate norme“, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
17:15 18.02.2023
Ukrajina ojačala odbranu duž granice s Belorusijom
Komandant ukrajinskih združenih vojnih snaga Sergej Najev saopštio je da ukrajinska vojska nastavlja da pojačava severnu granicu, povećavajući broj minskih prepreka.
„Procenjujemo nivo vojne pretnje imajući u vidu snage koje se sada nalaze na teritoriji Belorusije. Uspeli smo znatno da pojačamo severnu granicu. Stvorili smo sistem inžerskih prepreka, pre svega minskih, povećavši nekoliko desetina puta njihovu količinu duž državne granice. Formirali smo sistem odbrambenih granica i položaja“, rekao je Najev.
Ranije je šef regionalne vojne administracije Rovenske oblasti Vatalij Kovalj rekao da će na granici Ukrajine i Belorusije biti postvaljen savremeni bezbednosni sistem, sačinjen od termo-kamera.
15:07 18.02.2023
Saljdo: Herson će uskoro ponovo pod kontrolom Rusije
Herson će ponovo biti pod kontrolom Rusije vrlo uskoro, rekao je novinarima vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo
„Često me pitaju u poslednje vreme, šta mislim u vezi s Hersonom. Mislim da će u najbliže vreme, sada već vrlo ubrzo, Herson biti ponovo u punom sastavu Hersonske oblasti i Ruske Federacije“, rekao je Saljdo.
Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, od novembra je pod kontrolom ukrajinske vojske.
15:03 18.02.2023
Ruske snage korak bliže blokadi poslednje rute snabdevanja protivnika u Artjomovsku
Oslobođenjem Paraskovijevke ruska vojska je bliže blokadi puta za Časov Jar, odnosno rute za snabdevanje protivnika, rekao je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Već stižu informacije o poboljšanju položaja u okolini Artjomovska – oslobođena je Paraskovijevka što nam omogućava da se približimo blokadi preostalog puta koji vodi za Časov Jar – jedinog od pet puteva koji je ruta za snabdevanje protivnika“, rekao je Pušilin.
On je objasnio da put treba blokirati, nakon čega će ruska vojska biti mnogo bliže oslobađanju Artjomovska.
14:55 18.02.2023
London najavio vojnu podršku Kijevu
Velika Britanija je u 2022. godini pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 2,5 milijardi evra, a ove godine pomoć će biti istog ili većeg obima, rekao je britanski premijer Riši Sunak.
„Velika Britanija će biti prva strana koja će Ukrajini obezbediti oružje dugog dometa“, rekao je Sunak na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
Prema njegovim rečima, nastupio je prelomni momenat u sukobu. Stoga je pozvao zapadne lidere da udvostruče vojnu pomoć Kijevu.
„U narednim mesecima ćemo zajedno isporučiti Ukrajini onoliko vojne opreme koliko za celu 2022. godinu“, rekao je on, istakavši da je London spreman da pomogne svakoj zemlji koja želi da isporuči Ukrajini avione.
Takođe, dodao je, podrška bi trebalo da podrazumeva i obuku ukrajinskih pilota za upravljanje najnaprednijim modelima lovaca, što Velika Britanija i radi.
14:54 18.02.2023
Nema znakova povlačenja ukrajinske vojske iz Artjomovska
Nema znakova povlačenja ukrajinskih trupa iz Artjomovska, saopštio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Za sada se ne primećuje povlačenje snaga iz Artjomovska. Ne primećuje se da napuštaju položaje. Naši vojnici svaki položaj osvajaju borbom“, rekao je on.
13:37 18.02.2023
Ministri spoljnih poslova G7 su na prvom sastanku pod predsedavanjem Japana postigli dogovor da se nastavi podrška Ukrajini, jačaju sankcije protiv Rusije i da se treće države pozovu da prekinu pomoć Rusiji, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.
13:31 18.02.2023
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Oslobođeno selo u Harkovskoj oblasti, nastavlja se ofanziva kod Donjecka
10:15 18.02.2023
Nemačke vlasti su od početka vojne operacije u Ukrajini blokirale ruske aktive u iznosu od 5,32 milijardi evra, objavio je „Velt am zontag“ pozivajući se na nemačko Ministarstvo finansija.
Radi se o sredstvima fizičkih lica i kompanija koji su na sankcionom spisku EU, kao i sredstvima Centralne banke Rusije.
09:57 18.02.2023
U Hmeljnickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije.
09:56 18.02.2023
Pripadnici ukrajinskih snaga koristili su nedaleko od Ugljedara municiju sa nepoznatim otrovnim supstancama, rekli su za Sputnjik ruski vojnici.
„Ujutro, 16. februara iznad položaja ruskih snaga kod Ugljedara pojavila su se dva neprijateljska helikoptera. Jedan je odmah oboren a drugi je uspeo da bombarduje i da na naše položaje baci hemijski otrov“, rekao je sagovornik agencije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala